Overslaan en naar de inhoud gaan

Luchtvaartongeval Meerssen valt samen met incident in VS

Geplaatst opzondag 21 februari 2021 - 2:57

Niet alleen in Meerssen vielen zaterdag brokstukken van een vliegtuig omlaag, ook in Colorado in de Verenigde Staten ontsnapten dorpsbewoners aan een ramp toen een passagierstoestel onderdelen van een motor verloor.

Het ging om het plaatsje Broomfield waar over een lengte van ruim 1600 meter delen van een Boeing 777-200 neerkwamen.

Veilig geland
Het ging om een passagierstoestel met 231 inzittenden en 10 bemanningsleden van United Airlines. Het vliegtuig was kort daarvoor opgestegen van het vliegveld in Denver International Airport op weg naar Honolulu op Hawaï. Dankzij kordaat ingrijpen van de piloten kon het vliegtuig terugkeren en veilig landen.

Voetbaltraining
Twee meisjes vertelden aan een verslaggever van CNN hoe ze op een voetbalveld aan het trainen waren toen in een keer brokstukken met een klap op het sportterrein belandden. De mogelijkheid dat een vliegtuig zomaar onderdelen verliest in de lucht is al gering. De kans dat het twee keer op een dag gebeurt, in Meerssen en Broomfield, is astronomisch klein.

Brokstukken herleiden
Net als in Meerssen, vragen de luchtvaartautoriteiten in Amerika de inwoners om de brokstukken niet aan te raken of te verplaatsen. Ieder deeltje van het vliegtuig zal nauwkeurig worden beschreven en geanalyseerd. Aan de hand van de brokstukken hopen de onderzoekers precies te herleiden hoe het ongeval is ontstaan. Eenzelfde tijdrovende procedure lijkt aannemelijk voor Meerssen.

Verwijtbare schuld
Het Team Luchtvaarttoezicht van de nationale politie doet onderzoek naar het incident met het vrachtvliegtuig dat zaterdagmiddag onderdelen verloor boven Meerssen. De afdeling bekijkt of er sprake is van verwijtbare schuld, meldt de politie. Dit politieonderzoek staat los van de verkenning van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Longtail Aviation
Een woordvoerder van Longtail Aviation, de luchtvaartmaatschappij van het vrachtvliegtuig boven Meerssen, zegt toe haar volledige medewerking te verlenen aan de onderzoeken. De oorzaak van het uitvallen van de motor is nog niet bekend, zegt de woordvoerder. Mogelijk hebben de motorbladen tijdens de start iets aangezogen, oppert hij.

De politie in Limburg roept inwoners van Meerssen op gevonden brokstukken te laten liggen en de politie te waarschuwen over de vondst.

Lees ook: Burgerinitiatief: 'Verbied oude vrachttoestellen'

Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is de rechtermotor van het 26 jaar oude vliegtuig kort na het opstijgen vanuit Denver uitgevallen. Daarbij zijn aanzienlijk grotere delen van composiet en aluminium op de grond terechtgekomen dan in Meerssen. Maar evenals in Limburg liep niemand, wonder boven wonder, zwaar of fataal letsel op.

Lees ook: Vliegtuig verliest metaaldelen boven Meerssen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen