Overslaan en naar de inhoud gaan

Luchtmacht gaat mailbox openen met buren in de Peel

Geplaatst opdinsdag 16 juni 2020 - 14:31

Beter een goede buur dan een verre vriend zullen ze bij de Luchtmacht denken. Om dat te bereiken opent Defensie dinsdag een mailbox met de omwonenden van vliegbasis De Peel.

De Luitenant-generaal Bestkazerne, zoals de vliegbasis sinds 2012 officieel heet, gaat weer open voor jachtvliegtuigen en dat zorgt voor onrust bij de inwoners van de gemeente Venray. Zij vrezen voor geluidsoverlast en een vermindering van de luchtkwaliteit.

Website
Om de zorgen enigszins weg te nemen, start Defensie daarom met een website. Die biedt informatie over het zogeheten Luchthavenbesluit (LHB) voor militaire bases. Zo wil de Koninklijke Luchtmacht alles wat samenvalt met de heropening van de vliegbasis 'meer toegankelijker, overzichtelijker en makkelijk vindbaar' maken.

Meer oefenen
De reserve-status van de luchtmachtbasis, gelegen op de grens van Limburg en Brabant, wordt opgeheven en op zijn vroegst in 2021 zullen straaljagers er landen en opstijgen. Volgens Defensie pure noodzaak. Omdat de veiligheidssituatie in de wereld verslechterd, moet de Koninklijke Luchtmacht meer oefenen. Maar tegenover de toename aan militaire vluchten, staat een afname aan bases. Eerder sloten de vliegbases Soesterberg, Twenthe en Valkenburg en de overige bases zitten ‘vol’ of bijna vol.

Burenmailing
Defensie beseft dat alleen een website niet volstaat om de onrust in de Peelregio weg te nemen. Daarom start de Koninklijke Luchtmacht ook met een zogeheten 'burenmailing'. Een beproefd communicatiemiddel dat al wordt gebruikt voor andere vliegbases in Nederland. Omwonenden en belangstellenden worden voortaan per mail op de hoogte gebracht van oefeningen, trainingen en ander nieuwsfeiten over vliegbasis De Peel.

Onderzoeken en vergunningen
Volgens Luitenant-kolonel Sidney Plankman merkt Defensie dat deze wijze van communiceren goed werkt. "We bereiken direct alle mensen die op dit soort informatie zit te wachten. Dat lukt niet altijd met huis-aan-huis-bladen of teletekst." Plankman heeft zelf nog ooit gewerkt op De Peel maar in zijn 32-jarige diensttijd nooit beleefd als een actieve vliegbasis. Hij verwacht niet dat er komende jaren al gevlogen gaat worden. "Er zijn tal van onderzoeken en vergunningen nodig. Dat is een lang proces."

Zo komt er een Milieueffectrapportage (MER) naar de gevolgen voor de regio als de vliegbasis open zou gaan. Plankman: "Ook daarvoor kunnen we de burenmailing goed gebruiken. We kunnen mensen erop attent maken dat ze tijdens de MER-procedure een zienswijze kunnen indienen."

Iedereen kan zich aanmelden voor de 'nieuwsbrieven' van de vliegbasis. Dat kan onder vermelding van 'burenmailing'. Defensie zegt de gegevens van belangstellenden alleen te gebruiken voor het verzenden van de nieuwsbrieven. Opzeggen kan te allen tijde waarna de gegevens worden gewist.

Lees ook: Burgers tegen vliegbasis De Peel willen extra onderzoek

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen