Overslaan en naar de inhoud gaan

Luchtkwaliteit Maastricht voldoet niet aan norm

Geplaatst opwoensdag 11 mei 2016 - 7:35

De Parallelweg bij het NS-station in de Maastrichtse wijk Wyck is één van de plekken in Nederland waar de luchtkwaliteit niet aan de Europese norm voldoet.

Dat staat in een rapport van Milieudefensie.

Europese norm
Sinds 1 januari vorig jaar moet Nederland zich houden aan de norm van maximaal 40 microgram stikstofdioxide per kubieke meter in de lucht. Maar deze norm wordt nog steeds niet gehaald. "Jaarlijks overlijden duizenden mensen door ongezonde lucht. Gemeenten en het Rijk moeten nu echt drastische maatregelen nemen", zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie.

Metingen
De metingen voerde Milieudefensie samen met bewoners uit op bijna zestig plekken in het land. Op elf meetpunten werd de wettelijk vastgelegde norm overschreden. "Terwijl die Europese norm eigenlijk al onvoldoende is om de gezondheid van inwoners te beschermen", aldus Knol.

Alle overschrijdingen zijn gemeten op drukke, binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer. Behalve in Maastricht werden ook forse overschrijvingen gemeten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Milieudefensie vindt dat het nu tijd is voor concrete actie: schonere auto's, minder hard rijden en veel vaker op de fiets of met de trein.

Gezondheid
Actiegroep Klaor Loch kwam eind februari al met meetgegevens naar buiten. Op basis van twaalf metingen concludeerden zij dat de Parallelweg in 2015 - op één maand na - vaak royaal boven de Europese norm zat. De actiegroep vond dat de luchtkwaliteit dermate slecht is dat het stadsbestuur in het belang van de volksgezondheid in moet grijpen.

Klaor Loch beheert het meetpunt van Milieudefensie aan de Parallelweg.

Lees ook: Milieuzone bij station Maastricht bepleit

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgse gemeenten zien geen aanleiding om een milieuzone in te stellen
Gemeenteraad praat over uitwerking milieuvignet Maastricht
Straatverbod ‘smerige’ vrachtwagens werpt vruchten af
Nieuw meetstation luchtkwaliteit bij A2-tunnel
Veel extra meetpunten luchtkwaliteit in Maastricht
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen