Overslaan en naar de inhoud gaan

Luc Volders na hersenbloeding: 'In 2021 weer naar LVK'

Geplaatst opwoensdag 25 december 2019 - 17:06

In september werd hij getroffen door een hersenbloeding, op deze kerstdagen denkt Luc Volders weer aan carnavalsliedjes. "Ik ben vol strijdlust. In 2021 gaan we het LVK winnen."

Die ambitie spreekt zanger en liedjesschrijver Volders van zanggroep De Kloomp uit Meerssen uit in een interview met L1 bij revalidatiecentrum Adelante.

Meerssense dorpspolitiek
Volders denkt dat hij met zijn hersenbloeding de tol betaalt voor de druk in de Meerssense politiek. Sinds 1998 was hij verschillende keren wethouder in de hectische arena van de Meerssense dorpspolitiek, zowel van de Partij Groot Meerssen als recentelijk Het Origineel. "Mijn dokter vertelde me vijftien jaar geleden al eens dat mijn hoge bloeddruk te maken had met de Meerssense politiek. Maar het tekent ook het leven dat ik heb gehad. Altijd hoge bloeddruk, op zes borden tegelijk schaken. Als ik niet in de politiek was gegaan, had ik iets anders gedaan, en had ik het ook gekregen. Maar de politiek is nu definitief afgelopen, ik keer nooit meer terug in de gemeenteraad of het college."

Volledig verlamd
Volders was in eerste instantie volledig verlamd aan de linkerzijde van zijn lichaam. Ondertussen keren de functies langzaam terug, en werkt hij nu hard aan herstel. "Het moeilijkste vond ik de afhankelijkheid. Ik kon niet eens alleen naar het toilet, dat was het dieptepunt. Ondertussen lukt dat gelukkig weer. Maar het blijft 'sjravele'", aldus Volders, die met een loopstok langzaam weer stapjes kan maken. "In het begin was mijn gezicht ook aangedaan. Dat is gelukkig ook bijgetrokken. Voor zover mijn gezicht bij kan trekken dan."

De Kloomp
Naast de politiek is Volders ook bekend van De Kloomp, officieel een 'cultuurgenootschap', en regelmatig finalist bij het Limburgse carnavalsliedjesconcours. "Toen ik bij Adelante kwam, heb ik wel mijn hersenen laten onderzoeken. Hier bij Adelante hadden ze ook grote twijfels toen ik een paar carnavalsliedjes begon te zingen. De dokter vroeg nog aan mijn vrouw: "Doet hij dat normaal ook?". Maar de cognitieve vaardigheden bleken na onderzoek toch in orde."

Opgeschort
Humor blijkt dus nog steeds een mantel waarmee hij zijn eigen kwetsbaarheid kan relativeren. Veel steun krijgt Volders van vrienden en familie. De leden van de carnavalsclub De Kloomp staken de zanger en liedjesschrijver afgelopen week nog een hart onder de riem tijdens de kerstshow van L1 Radio. Toch zijn de optredens voorlopig opgeschort. "We hebben het besluit genomen om voorlopig niet op te treden. We hebben geen nieuwe liedjes, en we gaan er ook geen maken. Af en toe zit er wel wat in mijn hoofd, als ik de nieuwe liedjes via YouTube voorbij hoor komen. Dat is geweldig, dan begint het te kriebelen. Maar dan word ik ook echt droevig. Potverdorie, dat hadden wij ook kunnen doen, dat is toch wel heel jammer. Maar we zijn vol strijdlust om volgend jaar echt iets moois te gaan maken. Dat LVK van 2021 gaan we winnen dus. "

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen