Overslaan en naar de inhoud gaan

LTO vindt ophokplicht goed signaal

Geplaatst opdonderdag 10 november 2016 - 15:27

Het instellen van een ophokplicht getuigt van verantwoordelijkheidsgevoel bij de overheid.

Dat vindt Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van de boerenorganisatie LTO. De kippenboer uit Ysselsteyn is dan ook positief over de woensdag afgekondigde maatregelen.

Trekvogels
Woensdag werd een
ophok- en afschermplicht ingesteld voor pluimvee. Dat gebeurde uit voorzorg omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep is aangetroffen. Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. De dieren worden onderzocht of ze zijn doodgegaan door vogelgriep. Er is angst dat trekvogels zoals ganzen de zieke verder verspreiden.

In Limburg gaat het om 150 pluimveehouderijen.

Hobbyboeren
Er is overigens geen vervoersverbod. Eieren en kippen mogen mog gewoon worden vervoerd. O
ok geldt de ophokplicht niet voor hobbyboeren, al is het volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook voor hen verstandig om hun pluimvee binnen te houden.

Buitenkippen
De maatregelen hebben de grootste gevolgen voor boeren die vrije uitloopeieren produceren. Zij moeten hun kippen nu binnen houden. Voor het bedrijf van Eric Hubers heeft deze maatregel voorlopig geen gevolgen "Daarmee kunnen we onze eieren leveren als vrije uitloopeieren. De kippen kunnen hun hele leven naar buiten, maar nu even niet. Maar daarmee vervalt niet meteen de vrije uitloopstatus."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier

Gerelateerde berichten

Miljoenenverlies voor pluimveeboeren door ophokplicht
Kippen, uitloopkippen
LLTB wil ophokplicht vanwege vogelgriep
Limburgse pluimveehouders verontrust over vogelgriep
'Gevaren vogelgriep voor mensen nog onduidelijk'
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen