Overslaan en naar de inhoud gaan

LTO: 'Dierenactivisten willen de sector kapotmaken'

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 15:58

LTO Nederland spreekt schande van de actie van dierenactivisten die beelden publiceerden van vermeend dierenleed in Limburgse konijnenstallen. Volgens LTO hebben de activisten maar een doel: de sector kapotmaken.

Dat zegt Arie Kool, voorzitter van de vakgroep konijnenhouderij van LTO Nederland.

Hij reageert op de beelden van een konijnenfokker met stallen in Helden en in Panningen die Animal Rights dinsdag publiceerde. De dierenactivisten vinden dat er sprake is van dierenmishandeling, omdat de konijnen dicht op elkaar zitten en elkaar verwonden.

Lees ook: Video: Dierenleed gefilmd bij Limburgse konijnenfokkers

Anoniem
L1 heeft dinsdag gesproken met de betrokken konijnenhouder. De man wil anoniem blijven en laat in een reactie weten dat hij volgens de regels werkt en zijn dieren goed behandelt. "Elk jaar voor de Kerst worden soortgelijke beelden naar buiten gebracht omdat mensen er dan gevoeliger voor zijn. Ze brengen het in beeld zoals ze willen, maar de realiteit is anders", zegt de konijnenfokker.

Aangifte
"Het zijn bovendien oude beelden", zegt de man. "De beelden zijn in december vorig jaar gefilmd. Ik heb aangifte gedaan van inbraak. We hebben al jaren met dit soort mensen te maken."

Recht in eigen hand
Ook belangenorganisatie LTO Nederland is van mening dat de activisten maar één doel hebben: een einde maken aan de veehouderij in Nederland. "Ze nemen het recht in eigen hand en manipuleren videobeelden. Soms worden zelfs beelden gebruikt uit buitenlandse stallen", zegt de woordvoerder van LTO. "En gestorven dieren worden gewoon doelbewust tussen de levende dieren gelegd. En daarmee maak je de hele sector zwart en dat is uiterst schadelijk", aldus Arie Kool.

Aan welke regels konijnenhouders zich wettelijk moeten houden, lees je hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen