Overslaan en naar de inhoud gaan

Lozing fabriek maakt Maaswater ongeschikt voor drinkwater

Geplaatst opdinsdag 4 augustus 2015 - 16:16

Het water in de Maas kan voorlopig niet gebruikt worden voor de winning van drinkwater.

Reden is de vondst van een "onwenselijke" stof in het water, die zo goed als zeker in de rivier is geloosd door een fabriek. Dat bevestigt Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) aan Dagblad de Limburger.

Welke fabriek
Om welke fabriek het gaat wil WML nog niet kwijt; op dit moment wordt er nog onderzoek gepleegd en overleg gevoerd 'met diverse partijen'. Later dinsdag verwacht WML daar meer over bekend te kunnen maken. De geloosde stof werd op 9 juli voor het eerst in het water aangetroffen, sindsdien heeft dit volgens WML al 'volop de aandacht'.

Pyrazole
Het gaat om pyrazool, een halffabrikaat dat voorkomt bij fabrieken die kunststof en rubber produceren. "Dit is een stof die wij absoluut niet in het water willen hebben, reden voor ons om het drinkwater de komende tijd ergens anders vandaan te halen, namelijk uit de grond", zegt een woordvoerder, die stelt dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is, of is geweest. "Het kraanwater heeft steeds aan alle eisen voldaan."

Consequentie van de winning van drinkwater uit het grondwater is dat vooral huishoudens in Noord- en Midden-Limburg iets harder water krijgen dan normaal, dus met iets meer kalk.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maaswater vervuild door technisch mankement Chemelot
Maaswater nog steeds vervuild met chemicaliƫn
'Bedrijven moeten melden welke stoffen zij in de Maas lozen'
Persconferentie DSM en Chemelot over vervuild Maaswater
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen