Overslaan en naar de inhoud gaan

Losgeraakte duwbak schampt Maasbrug

Geplaatst opzaterdag 30 januari 2021 - 14:05

Op de Maas bij Roermond zijn zaterdag rond 14:00 uur vijf duwbakken door de sterke stroming losgeraakt. Een daarvan heeft een pijler van de Louis Raemaekersbrug geschampt.

Er is volgens Veiligheidsregio Limburg-Noord schade aan de reling van de stuw van Roermond.

Stenen los
Volgens Rijkswaterstaat raakten er enkele stenen los, maar vanwege de veiligheid van het wegverkeer werd de schade aan de pijler nog nader bekeken. 's Avonds meldde Rijkswaterstaat na onderzoek dat er geen "verstopte schade in de constructie" van de brug is. Alleen de pijler en "bebording hebben lichte uitwendige schade".

Video: Reinier Hubers

Terecht
De gevaartes waren afkomstig van de Maasplas Lus van Linne en dreven stuurloos op het water. Het Nautisch Centrum werd ingeschakeld om de vijf met zand en grind geladen weer aan de kant te krijgen. Even voor 15:30 uur waren de vijf bakken weer terecht.

Ze zijn op verschillende plekken in de Maas gevonden. Zo werd een van de bakken bij de sluis van Linne vastgelegd en kon één gevaarte bij de spoorbrug aan de kant worden gelegd. De andere duwbakken zijn onder andere met behulp van duwboten terug naar de baggermolen geduwd, waar ze ook los zijn geraakt. De vaartuigen werden naar een veiliger oord bij de stuw bij Linne gevaren.

Alarm
Een medewerker van resort Marina Oolderhuuske zag de bakken langsdrijven. "Toen we zagen dat er geen duw- of trekboten bij waren, hebben we alarm geslagen", zo zegt ze.

Het treinverkeer tussen Roermond en Weert lag korte tijd stil, omdat een duwbak mogelijk een pijler van de spoorbrug kon vernielen.

Hevige stroming
Hoe de vaartuigen los konden raken van de duwboot en waar dat precies gebeurd is kon de woordvoerster van Rijkswaterstaat zaterdagmiddag nog niet zeggen. Mogelijk heeft de hevige stroming van de Maas ermee te maken, maar dat is niet zeker. De politie doet een strafrechtelijk onderzoek naar dit voorval.

Hoogwater
Het waterpeil van de Maas is flink gestegen door de hevige regenval van de afgelopen dagen en de smeltende sneeuw in de Ardennen. Door de hoge waterstand wordt er bijna 1800 kuub per seconde afgevoerd.

Lees ook: Hoogwater Maas: natuurgebieden uit voorzorg afgesloten

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen