Overslaan en naar de inhoud gaan

Longarts over tweede golf: 'We zijn veel beter voorbereid'

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 22:15

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is goed voorbereid op een tweede coronagolf. Dat zegt longarts Veerle de Visser.

Wie door het Laurentius loopt, heeft niet door dat de voorbereidingen op een tweede coronagolf in volle gang zijn. De reguliere zorg gaat hier vooralsnog op de volle 100 procent door.

'Voorkomen dat dit opnieuw gebeurt'
"We proberen dit zo lang mogelijk in stand te houden", vertelt De Visser. "We hebben in het voorjaar al moeten afschalen en daarvan hebben we nog steeds achterstanden die we weg moeten werken. We willen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt."

Oplopende cijfers
Toch is de vraag in hoeverre het realistisch is om de reguliere zorg de komende tijd 100 procent te laten doordraaien. De cijfers in Nederland blijven oplopen. "We maken ons allemaal zorgen om de piek die je ziet. Als dit doorzet is de zorg niet vol te houden zonder dat we de reguliere zorg afschalen. Als de cijfers zo doorzetten moeten we misschien volgende week al iets afschalen", legt De Visser uit.

Coronapatiënten
Op dit moment liggen in het Laurentius Ziekenhuis elf patiënten met corona, waarvan vier op de intensive care. Tijdens de piek in het voorjaar waren dat er op het hoogtepunt zo'n vijftig. Onduidelijk is wat het ziekenhuis maximaal aankan. Vragen daarover kan de woordvoerder niet beantwoorden. "Het is van zoveel factoren afhankelijk dat we geen absolute getallen over het aantal bedden kunnen geven."

Spreiding van patiënten
Van alle patiënten komt op dit moment ongeveer de helft van buiten de regio. Ze zijn verplaatst naar Roermond door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De meeste komen uit de volle ziekenhuizen uit de Randstad. "Vrijwel dagelijks ontvangen we nu patiënten uit andere regio's. Soms is het er een, soms zijn het er drie", zegt De Visser.

Voorbereiding
Ondanks dat het aantal coronapatiënten ten opzichte van de vorige piek meevalt, zijn de voorbereidingen voor het opschalen van de zorg in volle gang. Het ziekenhuis heeft ten opzichte van de eerste golf nieuwe programma's en protocollen geschreven op bijvoorbeeld het gebied van logistiek en personeel. Materialen zoals mondkapjes zijn er nu voldoende.

Ook op het gebied van de behandeling van patiënten is vooruitgang geboekt. De Visser: "We kennen de ziekte veel beter en dankzij onderzoek zijn de behandelingen verder ontwikkeld. Ook weten we beter wat we kunnen verwachten van patiënten en knappen ze sneller op."

Voorspelling
Aan een voorspelling voor de komende weken durft De Visser zich nog niet te wagen. "Ik hoop dat iedereen het gezonde verstand blijft gebruiken en zich netjes aan de maatregelen houdt. Als iedereen dat doet, zo zagen we ook bij de eerste golf, zal het snel beter gaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen