Overslaan en naar de inhoud gaan

Lokaal-Limburg: 'Maak einde aan ammoniaktreinen'

Geplaatst opvrijdag 22 januari 2021 - 9:01

De fractie van Lokaal-Limburg in het Limburgs Parlement vindt dat er eindelijk een einde moet komen aan de 'voortdenderende' ammoniaktreinen die door de provincie blijven rijden.

In schriftelijke vragen betoogt statenlid Henk van der Linden dat het provinciebestuur nu eens echt in actie moet komen en alles in het werk moet stellen om deze transporten van gevaarlijke stoffen zo snel mogelijk te stoppen. "De veiligheid van de Limburgers zou het provinciebestuur ook moeten aangaan", aldus Van der Linden.

Hele provincie
De ammoniaktreinen rijden vanuit Geleen (Chemelot) via Roermond en Venlo naar het Duitse Kaldenkerken, en van Geleen via Maastricht en Eijsden naar het Waalse Visé. Op de stations van Sittard en Venlo worden wagons met ammoniak geregeld gerangeerd.

Onverantwoord
Lokaal-Limburg vreest voor ongelukken en vindt de transporten dan ook onverantwoord. "Stel je toch eens voor dat het werkelijk mis gaat bij een dergelijk transport, dan is de kans op burgerslachtoffers onverantwoord groot en de gevolgen niet te overzien", zegt statenlid Van der Linden.

Lees ook: Venlo wil eind aan giftransporten per spoor door de stad

Motie
Ruim een maand geleden nam de Tweede Kamer unaniem een motie van de SP aan om gezamenlijk een plan op te stellen om het aantal ammoniaktreinen door woonkernen te verminderen en zo mogelijk af te bouwen. Volgens de motie is daar nu het juiste moment voor omdat de huidige overeenkomst tussen de betrokken partijen binnenkort afloopt en er gewerkt wordt aan een nieuwe overeenkomst. De motie roept de regering op om daar ook de provincie en de gemeente Venlo bij te betrekken.

Belofte
Lokaal-Limburg zegt in dit verband dat de landelijke overheid en de provincie eerder hebben beloofd dat het vervoer van gevaarlijke stoffen in 2015 geheel of gedeeltelijk zou worden gestaakt. "Inmiddels in januari 2021 kan gesteld worden dat die deadline bij lange na niet gehaald is", aldus de partij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen