Overslaan en naar de inhoud gaan

Lokaal-Limburg: 'Maak einde aan ammoniaktreinen'

Geplaatst opvrijdag 22 januari 2021 - 9:01

De fractie van Lokaal-Limburg in het Limburgs Parlement vindt dat er eindelijk een einde moet komen aan de 'voortdenderende' ammoniaktreinen die door de provincie blijven rijden.

In schriftelijke vragen betoogt statenlid Henk van der Linden dat het provinciebestuur nu eens echt in actie moet komen en alles in het werk moet stellen om deze transporten van gevaarlijke stoffen zo snel mogelijk te stoppen. "De veiligheid van de Limburgers zou het provinciebestuur ook moeten aangaan", aldus Van der Linden.

Hele provincie
De ammoniaktreinen rijden vanuit Geleen (Chemelot) via Roermond en Venlo naar het Duitse Kaldenkerken, en van Geleen via Maastricht en Eijsden naar het Waalse Visé. Op de stations van Sittard en Venlo worden wagons met ammoniak geregeld gerangeerd.

Onverantwoord
Lokaal-Limburg vreest voor ongelukken en vindt de transporten dan ook onverantwoord. "Stel je toch eens voor dat het werkelijk mis gaat bij een dergelijk transport, dan is de kans op burgerslachtoffers onverantwoord groot en de gevolgen niet te overzien", zegt statenlid Van der Linden.

Lees ook: Venlo wil eind aan giftransporten per spoor door de stad

Motie
Ruim een maand geleden nam de Tweede Kamer unaniem een motie van de SP aan om gezamenlijk een plan op te stellen om het aantal ammoniaktreinen door woonkernen te verminderen en zo mogelijk af te bouwen. Volgens de motie is daar nu het juiste moment voor omdat de huidige overeenkomst tussen de betrokken partijen binnenkort afloopt en er gewerkt wordt aan een nieuwe overeenkomst. De motie roept de regering op om daar ook de provincie en de gemeente Venlo bij te betrekken.

Belofte
Lokaal-Limburg zegt in dit verband dat de landelijke overheid en de provincie eerder hebben beloofd dat het vervoer van gevaarlijke stoffen in 2015 geheel of gedeeltelijk zou worden gestaakt. "Inmiddels in januari 2021 kan gesteld worden dat die deadline bij lange na niet gehaald is", aldus de partij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen