Overslaan en naar de inhoud gaan

Logistieklobby mist aandacht provinciale politiek

Geplaatst opdonderdag 7 maart 2019 - 5:55

Politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen hebben te weinig oog voor goederenvervoer over water en spoor.

Ook hebben ze nauwelijks aandacht voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen, zegt bedrijfsorganisatie European Logistics Center (ELC) Limburg.

Spoor en water
Volgens de belangenorganisatie van transport en logistiek blijkt dat uit een analyse van de verkiezingsprogramma's van de Limburgse partijen. "We zien bijna niets over goederenvervoer over spoor en water", zegt voorzitter Mark Verheijen van ELC Limburg. "En dat zijn belangrijke takken. En dan hebben we het niet alleen over geld, maar ook aandacht. Dat het mogelijk is om bijvoorbeeld terminals te bouwen."

Erkenning
Uit de inventarisatie blijkt dat de partijen wel aandacht besteden aan de logistieke sector. "Zeker op terreinen als innovatie en arbeidsmarkt maken de partijen duidelijk wat hun inzet is", zegt Verheijen. "Maar we missen de erkenning van de logistiek als topsector binnen de Limburgse economie."

Groot belang
De organisatie wijst erop dat de logistiek van groot belang is. Zo heeft Limburg zo'n honderd grote distributiecentra en werkt één op de acht mensen in de sector. Volgens de berekeningen van ELC wordt dertien procent van de omzet in onze provincie gehaald uit de logistiek.

Wegen
Volgens Verheijen is het noodzakelijk dat de provincie blijft investeren in een goede infrastructuur. "Diverse partijen geven aan niet meer te willen inzetten op uitbreiding en verbetering van de weginfrastructuur zoals de verbreding A2, A67 en aanpak van diverse knelpunten op A73 en A76. Dat zou zeer slecht zijn voor de economische ontwikkeling van Limburg." De sector is afhankelijk van infrastructuur, havens en (rail-)terminals, voldoende ruimte en gekwalificeerd personeel. Volgens de lobbyorganisatie speelt de provincie op die terreinen een belangrijke rol.

Samenwerken
De analyse is volgens de organisatie geen stemadvies. Verheijen: "Wij willen enkel inzichtelijk maken of er voldoende aandacht is voor de belangen van onze sector. Na de verkiezingen willen we met alle partijen samenwerken en waar nodig op zoek gaan naar raakvlakken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen