Overslaan en naar de inhoud gaan

'Logistieke sector moet aan imago werken'

Geplaatst opdinsdag 26 november 2019 - 20:04

Distributiecentra in Limburg moeten hun poorten openzetten en laten zien wat ze doen. Op die manier krijgen mensen meer begrip voor de logistieke sector.

Dat zegt voorzitter Mark Verheijen van belangenvereniging ELC Limburg. "Of het nu gaat om arbeidsmigranten, over files, over de CO2-uitstoot, of over hoe je omgaat met het landschap", weet Verheijen. "De logistiek zit in het hart van alle maatschappelijke discussies."

Verdozing
De sector krijgt de laatste tijd vooral veel kritiek over de grote distributiecentra die overal verschijnen. Zo nam de Tweede Kamer dinsdag met grote meerderheid een motie aan om paal en perk te stellen aan de toename van het aantal grote bedrijfshallen. Eerder liet ook al de gemeenteraad van Horst aan de Maas weten dat het niet meer zit te wachten op nieuwe 'dozen'. En ook de provincie Gelderland zet de rem op de uitbreidingen. "Mensen willen wel het pakketje, dat ze vandaag bestellen, morgen in huis hebben", weet Verheijen. "En wij in Limburg zijn goed in logistiek. Zitten op een fantastische plek. Toch is die discussie niet ten onrechte", moet hij erkennen.

Lees ook: Motie tegen 'blokkendozen' Limburg aangenomen

Communicatie
De kritiek komt vaak door onbegrip. Omdat mensen niet weten wat in de centra gebeurt. Dat moet veranderen. Het aantal logistieke centra in Limburg verminderen, is volgens Verheijen geen oplossing. "We moeten wel kijken hoe we ze beter kunnen inpassen in het landschap. Maar ook de communicatie kan beter", aldus Verheijen. "Dichte dozen, daar houden mensen niet van. We moeten laten zien wat we doen. Dat is belangrijk om draagvlak te houden."

Belang economie
Ook moet de sector laten zien hoe belangrijk de logistiek voor de economie is. "Er werken 60.000 mensen in de logistiek in Limburg. Dat is 14 procent van de mensen. De economische waarde is zo'n 5,5 miljard", legt de voorzitter uit. "Maar ook indirect zijn we belangrijk. Voor de maakindustrie bijvoorbeeld."

Grondprijzen
Wel mag de omgeving meer profiteren van de bouw van de distributiecentra. Zo mogen de grondprijzen op sommige plekken best omhoog. "Als andere regio's die grote centra niet meer willen, moet je wel kijken wat je vraagt voor die laatste schaarse plekken." Het extra geld dat de verkoop van de grond oplevert, kan volgens hem gebruikt worden voor de omgeving. "Je kunt bijvoorbeeld de infrastructuur verbeteren. Maar je kunt het ook gebruiken voor binnenstedelijke problemen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen