Overslaan en naar de inhoud gaan

'Logistieke sector moet aan imago werken'

Geplaatst opdinsdag 26 november 2019 - 20:04

Distributiecentra in Limburg moeten hun poorten openzetten en laten zien wat ze doen. Op die manier krijgen mensen meer begrip voor de logistieke sector.

Dat zegt voorzitter Mark Verheijen van belangenvereniging ELC Limburg. "Of het nu gaat om arbeidsmigranten, over files, over de CO2-uitstoot, of over hoe je omgaat met het landschap", weet Verheijen. "De logistiek zit in het hart van alle maatschappelijke discussies."

Verdozing
De sector krijgt de laatste tijd vooral veel kritiek over de grote distributiecentra die overal verschijnen. Zo nam de Tweede Kamer dinsdag met grote meerderheid een motie aan om paal en perk te stellen aan de toename van het aantal grote bedrijfshallen. Eerder liet ook al de gemeenteraad van Horst aan de Maas weten dat het niet meer zit te wachten op nieuwe 'dozen'. En ook de provincie Gelderland zet de rem op de uitbreidingen. "Mensen willen wel het pakketje, dat ze vandaag bestellen, morgen in huis hebben", weet Verheijen. "En wij in Limburg zijn goed in logistiek. Zitten op een fantastische plek. Toch is die discussie niet ten onrechte", moet hij erkennen.

Lees ook: Motie tegen 'blokkendozen' Limburg aangenomen

Communicatie
De kritiek komt vaak door onbegrip. Omdat mensen niet weten wat in de centra gebeurt. Dat moet veranderen. Het aantal logistieke centra in Limburg verminderen, is volgens Verheijen geen oplossing. "We moeten wel kijken hoe we ze beter kunnen inpassen in het landschap. Maar ook de communicatie kan beter", aldus Verheijen. "Dichte dozen, daar houden mensen niet van. We moeten laten zien wat we doen. Dat is belangrijk om draagvlak te houden."

Belang economie
Ook moet de sector laten zien hoe belangrijk de logistiek voor de economie is. "Er werken 60.000 mensen in de logistiek in Limburg. Dat is 14 procent van de mensen. De economische waarde is zo'n 5,5 miljard", legt de voorzitter uit. "Maar ook indirect zijn we belangrijk. Voor de maakindustrie bijvoorbeeld."

Grondprijzen
Wel mag de omgeving meer profiteren van de bouw van de distributiecentra. Zo mogen de grondprijzen op sommige plekken best omhoog. "Als andere regio's die grote centra niet meer willen, moet je wel kijken wat je vraagt voor die laatste schaarse plekken." Het extra geld dat de verkoop van de grond oplevert, kan volgens hem gebruikt worden voor de omgeving. "Je kunt bijvoorbeeld de infrastructuur verbeteren. Maar je kunt het ook gebruiken voor binnenstedelijke problemen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen