Distributiecentra in Limburg moeten hun poorten openzetten en laten zien wat ze doen. Op die manier krijgen mensen meer begrip voor de logistieke sector.
Dat zegt voorzitter Mark Verheijen van belangenvereniging ELC Limburg. "Of het nu gaat om arbeidsmigranten, over files, over de CO2-uitstoot, of over hoe je omgaat met het landschap", weet Verheijen. "De logistiek zit in het hart van alle maatschappelijke discussies."
Verdozing
De sector krijgt de laatste tijd vooral veel kritiek over de grote distributiecentra die overal verschijnen. Zo nam de Tweede Kamer dinsdag met grote meerderheid een motie aan om paal en perk te stellen aan de toename van het aantal grote bedrijfshallen. Eerder liet ook al de gemeenteraad van Horst aan de Maas weten dat het niet meer zit te wachten op nieuwe 'dozen'. En ook de provincie Gelderland zet de rem op de uitbreidingen. "Mensen willen wel het pakketje, dat ze vandaag bestellen, morgen in huis hebben", weet Verheijen. "En wij in Limburg zijn goed in logistiek. Zitten op een fantastische plek. Toch is die discussie niet ten onrechte", moet hij erkennen.
Communicatie
De kritiek komt vaak door onbegrip. Omdat mensen niet weten wat in de centra gebeurt. Dat moet veranderen. Het aantal logistieke centra in Limburg verminderen, is volgens Verheijen geen oplossing. "We moeten wel kijken hoe we ze beter kunnen inpassen in het landschap. Maar ook de communicatie kan beter", aldus Verheijen. "Dichte dozen, daar houden mensen niet van. We moeten laten zien wat we doen. Dat is belangrijk om draagvlak te houden."
Belang economie
Ook moet de sector laten zien hoe belangrijk de logistiek voor de economie is. "Er werken 60.000 mensen in de logistiek in Limburg. Dat is 14 procent van de mensen. De economische waarde is zo'n 5,5 miljard", legt de voorzitter uit. "Maar ook indirect zijn we belangrijk. Voor de maakindustrie bijvoorbeeld."
Grondprijzen
Wel mag de omgeving meer profiteren van de bouw van de distributiecentra. Zo mogen de grondprijzen op sommige plekken best omhoog. "Als andere regio's die grote centra niet meer willen, moet je wel kijken wat je vraagt voor die laatste schaarse plekken." Het extra geld dat de verkoop van de grond oplevert, kan volgens hem gebruikt worden voor de omgeving. "Je kunt bijvoorbeeld de infrastructuur verbeteren. Maar je kunt het ook gebruiken voor binnenstedelijke problemen."