De lockdown wordt met drie weken verlengd en versoepelingen lijken nog ver weg. De huidige lockdownregels blijven tot en met 9 februari van kracht. Mogelijk gaan de basisscholen wel al eerder open.
"We hebben geen andere keuze. De cijfers dalen niet snel genoeg. En we hebben te maken met de dreiging van de Britse coronavariant", zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie.
Basisscholen
Dat de lockdown met drie weken verlengd zal worden, lekte afgelopen weekend na het Catshuis-overleg al uit. Voor basisscholen wordt nog wel bekeken of de verlenging daar kan worden beperkt. "De moeilijkheid hierbij is, dat we nog niet weten of de Britse variant van het coronavirus besmettelijk is via kinderen", zei Rutte. "Pas als we daar duidelijkheid over hebben, kunnen basisscholen en kinderopvangcentra mogelijk 25 januari weer open." Rutte hoopt hier volgende week duidelijkheid over te hebben. Daarnaast moeten leerlingen op middelbare scholen voortaan ook anderhalve meter afstand houden.
Blijf thuis
— Veiligheidsregio Zuid-Limburg (@VRZuidLimburg) January 12, 2021
Werk thuis
Beperk bezoek
We blijven tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.
Meer informatie https://t.co/VQgLoy6Seh #AlleenSamen pic.twitter.com/3oWgBvy0R0
Vaccin
Volgens Rutte is het verlengen van de lockdown een enorme tegenvaller. "Voor veel mensen, jong en oud, die contact met familie en vrienden missen en het mentaal zwaar hebben. Al die gezinnen die onder druk staan door thuiswerk en thuisscholing", zei hij. "Er is met het vaccin licht aan het einde van de tunnel. Dat duurt nog een paar maanden. Tot die tijd wordt er veel van ons gevraagd."
Steunpakketten
Verder zei Rutte dat het steunpakket wordt uitgebreid om te voorkomen dat meer bedrijven omvallen. En voor bepaalde sectoren wordt het financiële steunpakket uitgebreid. "De sociaaleconomische gevolgen zijn gigantisch", zei Rutte. "We kunnen niet alle pijn wegnemen, maar zeker nu we licht aan het eind van de tunnel zien, is het belangrijk om bedrijven overeind te houden Bovenop de economische steunpakketten is meer nodig."
Lees ook: Verlenging lockdown: 'Steun moet ruimhartiger dan ooit zijn'
Avondklok
Ook het invoeren van de avondklok kwam ter sprake. Het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd de mogelijkheid van een avondklok te onderzoeken. Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten Britse variant van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Mogelijk draagt een avondklok daaraan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over. "Een ingrijpende maatregel", zei Rutte. "We denken dat een avondklok een effectief middel is om het samenkomen van groepen jongeren tegen te gaan en ook de thuisbezoeken terug te brengen. Dat OMT-advies moeten we met deze cijfers en de Britse variant serieus nemen." Verder wilde Rutte inhoudelijk niet reageren. "Dan wordt het speculeren."
Verder adviseerde Rutte om zeker tot maart niet naar het buitenland te reizen.
Lees ook: Politie kan avondklok niet handhaven: 'Maar het werkt wel'
Vaccineren
Volgens coronaminister Hugo de Jonge werkt de lockdown wel, maar dalen de cijfers niet snel genoeg. Daarnaast verwacht hij dat de Britse variant ook hier de overhand krijgt. "Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden", zei hij. Toch had hij ook goed nieuws. Het vaccineren verloopt voortvarend volgens De Jonge.
In verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg kan op 18 januari begonnen worden met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, Hij verwacht dan ook dat voor de lente de kwetsbare groepen gevaccineerd zijn. "Als alles meezit, is het hele land in de herfst beschermd." Daarnaast heeft hij ook aangekondigd dat er getest gaat worden op middelbare scholen. "Maar dat wordt eerst een pilot."
Alle coronamaatregelen zijn hier te vinden.