Overslaan en naar de inhoud gaan

Lobby Songfestival: 'Maastricht staat met 1-0 voor'

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 11:14

AVROTROS-baas Eric van Stade zegt dat Maastricht zeker kans maakt op het binnenhalen van het Eurovisie Songfestival. "Jullie staan nu al met een punt voor", aldus de directeur.

Een team van L1 is woensdag in Hilversum om te 'lobbyen' voor de komst van het evenement naar Limburg. Hiervoor zijn ze goed voorbereid: ze zijn op pad met vlaai en geheel in stijl gekleed.

Meer duidelijkheid
De omroepbaas zegt druk bezig te zijn met de voorbereidingen. "We krijgen heel veel aanmeldingen, heel veel steden willen dit organiseren. We zijn hard bezig met het opstellen van eisen. De steden kunnen zich op basis daarvan gaan inschrijven. We hopen dat op korte termijn rond te hebben. Maandagmorgen hebben we de eerste vergadering gehad. We hopen binnen enkele weken meer duidelijkheid te hebben."

Lees ook: Eurovisie Songfestival in Maastricht: hoe realistisch is het?

'Een prachtig affiche'
Op de vraag of Maastricht kans maakt om er met de eer vandoor te gaan antwoordt Van Stade: "Natuurlijk maakt Maastricht een kans. We hebben goede ervaringen met Maastricht. Ik heb Dominoday daar geproduceerd en dat was een geweldige ervaring. We weten wat daar wel en niet kan. En Maastricht is een prachtige stad, een prachtige plaatje en een prachtige affiche voor Nederland."

Video: L1

Tweede plaats
Maastricht is ook de stad waar het verdrag van Europa is getekend. "Het gaat echter om de locatie, wat kunnen jullie daar bieden. Dat is heel belangrijk, maar het komt op de tweede plaats", aldus de omroepbaas. "De infrastructuur moet goed zijn en de beveiliging moet geregeld kunnen worden."

Een punt voor
De uit Limburg meegebrachte vlaai viel in de smaak bij Van Stade. "Jullie staan nu al met een punt voor, met die lekkere vlaai. De anderen lopen nu ver achter", grapt hij.

Leuke overval
Frans Klein, directeur van de NPO, noemt de Limburgse L1 lobby een 'leuke overval'. "Fijn dat het Songfestival zo leeft in Nederland en dat ze uit alle windstreken komen aangewaaid om hun betrokkenheid kenbaar te maken. Dat is fantastisch. We willen er een evenement van maken waar heel Nederland bij betrokken is."

Het beste bod
"We zijn de voorwaarden voor de organisatie nog aan het opstellen", aldus Klein. "Door de omvang van het Songfestival is het van belang goed te kijken en te selecteren. Daarom willen we een eerlijke en open inschrijving organiseren waarbij het beste aanbod gaat winnen. Alles speelt een rol en het draait echt om het festival. Binnen nu en twee maanden moet het rond zijn", verwacht de directeur.

Video: L1

Groot voorstander
Onno Hoes, voormalig burgemeester van Maastricht en huidig interim burgemeester van Haarlemmermeer, is er 'groot voorstander' van dat het Songfestival naar Maastricht komt. "Dat is de enige plek in Nederland, naast Amsterdam, waar het zou kunnen. Maar Amsterdam is al zo vol en verwend. Ik zou zeggen, kies eens voor iets anders, heb lef in Nederland en kies voor Maastricht. Ik hoop iets voor Limburg te kunnen betekenen", aldus de burgervader. "Want het is van groot belang voor Maastricht en voor Limburg dat het Songfestival hiernaartoe komt. Alle faciliteiten zijn er. Als je iets vernieuwends wilt doen, echt iets Europees wilt neerzetten als Nederland, dan zou ik gewoon kiezen voor Maastricht. Maar je weet maar nooit waar ze voor kiezen."

Unieke gastvrijheid
Volgens Albert Verlinde zou het "fantastisch zijn als het Eurovisie Songfestival 'thuis komt' in Maastricht. Als lid van de raad van commissarissen van het MECC heb ik wel een beetje een dubbele pet op. Aan de andere kant vind ik dat oprecht. De hele basis van Europa ligt in 1992 in Maastricht, dus het is niet zo raar om daar het Songfestival te houden. De gastvrijheid van Limburg en Maastricht vind ik zo uniek, dat gevoel van met elkaar iets meemaken wat heel bijzonder is. Dat is het Songfestival, dat is Maastricht. Daarom horen ze bij elkaar. Ik vind eigenlijk dat iedereen zich sterk moet gaan maken voor het Eurovisie Songfestival in Limburg, in Maastricht", aldus de presentator.

T-shirt bij SBS
Albert Verlinde kwam zijn belofte na om het gekregen t-shirt te dragen tijdens de live-uitzending van 6 Inside. De presentator liet weten het bid van Maastricht te steunen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen