Overslaan en naar de inhoud gaan

Lobby provincie om drie dossiers in regeerakkoord te krijgen

Geplaatst opvrijdag 11 juni 2021 - 17:04

De provincie lobbyt tijdens de kabinetsformatie voor drie dossiers: De Einstein Telescoop in Zuid-Limburg, de verduurzaming van de Limburgse maakindustrie en werken aan een gezonder Limburg.

Dat werd duidelijk tijdens een digitale ambtelijke informatiesessie voor leden van het Limburgs Parlement over de Limburgse lobby in Den Haag en Brussel.

Kansrijk
Volgens een lobbyist van de provincie zijn dit drie kansrijke onderwerpen. Tegelijk is de verwachting dat er een regeerakkoord op hoofdlijnen komt dat minder dichtgetimmerd is, waardoor het ook lastiger zal zijn om zaken concreet in dat akkoord te krijgen.

"Als ik in dat kader kijk naar het lobby-geweld rond de formatie, zouden we het goed gedaan hebben als er van één van die drie dossiers één of twee zinnen of zelfs een woordje in het regeerakkoord terechtkomt. Dan zou ik trots zijn", aldus de lobbyist. "Maar zelfs als dat niet zou lukken, dan hebben we die onderwerpen in Den Haag in ieder geval wel weer op de kaart gezet."

Einstein Telescoop
De Einstein Telescoop - die zwaartekrachtgolven moet gaan meten - past in de ogen van de provincie binnen het landelijk beleid van duurzame economische groei. "Het gaat om een groot, uniek verhaal. Een afgebakend project waarbij er geen concurrentie is met andere provincies", zegt de lobbyist. "Politieke steun is er. Nu moeten we ook ervoor zorgen dat daar ook financiële steun aan wordt verbonden."

Duurzame maakindustrie
Bij de verduurzaming van de maakindustrie gaat het onder meer om chemisch industrieterrein Chemelot in Sittard-Geleen en de verdere ontwikkeling van autofabriek VDL Nedcar in Born. Maar ook om Noord-en Midden-Limburgse bedrijven, zoals papierfabriek Smurfit Kappa in Roermond.

Gezonder Limburg
Onder het derde lobby-onderwerp - een gezonder Limburg - vallen bijvoorbeeld het terugdringen van laaggeletterdheid en innovaties met gezond voedsel, waar met name Noord-Limburg zich in onderscheidt. Ook de Gezonde basisschool van de toekomst valt binnen deze categorie. "Voor dat project hebben we in Den Haag de handen al op elkaar gekregen", zo vertelt de Limburgse lobbyist.

Lobby door anderen
Door de bestuurscrisis in het gouvernement zijn er momenteel geen gedeputeerden die kunnen lobbyen in Den Haag. De provincie probeert dat gat op te vangen door andere partijen in te schakelen, zoals burgemeesters, het college van bestuur van de Universiteit Maastricht, de directie van VDL Nedcar en de Raad van Bestuur van DSM, zo bleek tijdens de digitale sessie.

'MAA gevoelig'
PVV-statenlid Roel van Bijnen informeerde of de provincie zich ook sterk maakt voor Maastricht Aachen Airport (MAA) in Den Haag, bijvoorbeeld voor financiële ondersteuning. Maar de Haagse lobbyist gaf aan dat met MAA voorzichtiger en terughoudender wordt omgegaan omdat dat in de provinciale politiek gevoelig ligt. En het Limburgs Parlement in het najaar een knoop moet doorhakken over de toekomst van MAA.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen