Het omstreden plan om bij extreem hoogwater vijf dorpen in de kop van Noord-Limburg onder water te laten lopen, is niet van tafel.
Het is één van de drie scenario’s die verder onderzocht gaat worden voor het project Lob van Gennep. Dat heeft de stuurgroep Lob van Gennep bekend gemaakt. Negen andere varianten zijn afgevallen.
Verhoging dijken
Het project Lob van Gennep moet het gebied tussen Mook en Gennep beter beschermen tegen hoog Maaswater. Eén scenario dat uitgewerkt gaat worden is het zodanig verhogen van de dijken dat de overstromingskans één keer op de 300 jaar wordt.
Drempels
Eenzelfde bescherming biedt het tweede scenario. Daarbij worden de dijken ook opgehoogd, maar worden er ook één of meer drempels in aangebracht.
Onder water
Bij het onder-water-zetten-scenario is de overstromingskans tien keer kleiner dan bij de twee andere mogelijkheden. Eén keer op de drieduizend jaar dus. Maar áls het wordt toegepast, komen wel de dorpen Ven-Zelderheide, Ottersum, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek helemaal onder water te staan. Dat gebeurt dan om stroomafwaarts steden als Den Bosch en Rotterdam te ontzien.
Verzet
Tegen dít scenario is dan ook veel verzet in de regio, mede omdat onduidelijk is wie dan voor de schade opdraait.
Uitwerking
De drie alternatieven worden het komende jaar verder uitgewerkt in een milieu-effectrapportage. "Daarbij worden ook de mensen uit het gebied betrokken, onder meer via omgevingswerkgroepen en werkateliers", zegt wethouder Rob Peperzak (CDA) van Gennep. Wethouder Geertjan Wienhoven (lokale partij DGP) van Mook en Middelaar laat zich in dezelfde geest uit. "Er wordt hard gestudeerd en veel gesproken met de omgeving. Dat verdienen de mensen in de Lob en dat verdient dit mooie gebied", aldus Wienhoven.
Dijkverhoging
Volgens dagelijks bestuurslid Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg worden de dijken in ieder geval hoger en sterker. "De drie opties sluiten aan op de verschillende geluiden die we hebben gehoord. Zowel van mensen die de wettelijke waterveiligheid met een reguliere dijk wensen (de eerste twee scenario’s), als van mensen die graag extra bovenwettelijke waterveiligheid wensen (het onder water-scenario)."
Voortgang
Het is de bedoeling dat halverwege 2021 een definitief advies wordt uitgebracht aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Die moet dan eind van dat jaar een besluit nemen. Met het werk kan dan in 2026 worden begonnen.