Overslaan en naar de inhoud gaan

LLTB wil ophokplicht vanwege vogelgriep

Geplaatst opdonderdag 16 januari 2020 - 17:23

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB wil dat er een ophokplicht komt. Daarmee moet de vogelgriep die in Oost-Europa heerst buiten de deur gehouden worden.

Landelijk zijn vier grote pluimveeorganisaties voorstander van het instellen van een ophokplicht voor kippen en kalkoenen: landbouworganisatie LTO (waar de LLTB deel van uitmaakt), de vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVB) en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (CBOK).

Samen hebben ze minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een brief geschreven. De organisaties willen dat de minister niet wacht op een advies, maar nu al maatregelen neemt.

Risico
Het vogelgriepvirus is twee weken geleden in verschillende Oost-Europese landen opgedoken, waaronder Hongarije, Slowakije, Roemenië en Polen. In dat laatste land is inmiddels de Duitse grens bereikt en ook is vogelgriep vastgesteld bij een wilde vogel. Als vogels gaan migreren, wat vaker gebeurt bij temperatuurschommelingen, dan vliegen ze naar Nederland, vertelt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij van de LLTB: "Dan is er een risico dat ze onze uitloopkippen besmetten. Buiten hebben ze een groter risico om besmet te raken dan binnen. Daarom pleiten we nu voor een ophokplicht".

Te laat?
De uitbraken in verschillende landen zijn voor Hubers een indicatie dat het niet veilig is. Daarom pleiten de organisaties voor een snelle beslissing van de minister. Er zijn wel al meer maatregelen genomen, vertelt Hubers, zoals het ontsmetten van voertuigen die de grens overgaan. "We denken dat een ophokplicht nu op zijn plaats is. Daar kun je beter een dag te vroeg mee zijn dan een dag te laat. Er zijn nog geen aanwijzingen voor besmettingen. Het is nu nog veilig, maar als we wachten zou het te laat kunnen worden."

Besmetting
Het risico op besmetting is in Limburg minder groot dan in waterrijke gebieden zoals het Veluwemeer en de kust. "Maar ook in Limburg komen veel migrerende vogels. Als kippen en kalkoenen buiten lopen, is er wel degelijk risico om besmet te raken", aldus Hubers.

Half miljoen
Volgens Hubers is deze variant van de vogelgriep niet schadelijk voor mensen en daarom ook geen risico voor de volksgezondheid. "Het is wel een risico voor vogels. Ongeveer 25 procent van de Limburgse pluimveehouderijen heeft uitloopkippen. Als er een uitbraak komt, gaan de grenzen dicht en dan komt de export in gevaar. Dieren gaan dood of worden gedood. Die worden dan vergoed. Een uitbraak kost al gauw een half miljoen."

De organisaties treffen Schouten ook in Duitsland bij landbouwbeurs Grüne Woche en zullen daar hun zaak nogmaals bepleiten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen