Overslaan en naar de inhoud gaan

LLTB wil ophokplicht vanwege vogelgriep

Geplaatst opdonderdag 16 januari 2020 - 17:23

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB wil dat er een ophokplicht komt. Daarmee moet de vogelgriep die in Oost-Europa heerst buiten de deur gehouden worden.

Landelijk zijn vier grote pluimveeorganisaties voorstander van het instellen van een ophokplicht voor kippen en kalkoenen: landbouworganisatie LTO (waar de LLTB deel van uitmaakt), de vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVB) en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (CBOK).

Samen hebben ze minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een brief geschreven. De organisaties willen dat de minister niet wacht op een advies, maar nu al maatregelen neemt.

Risico
Het vogelgriepvirus is twee weken geleden in verschillende Oost-Europese landen opgedoken, waaronder Hongarije, Slowakije, Roemenië en Polen. In dat laatste land is inmiddels de Duitse grens bereikt en ook is vogelgriep vastgesteld bij een wilde vogel. Als vogels gaan migreren, wat vaker gebeurt bij temperatuurschommelingen, dan vliegen ze naar Nederland, vertelt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij van de LLTB: "Dan is er een risico dat ze onze uitloopkippen besmetten. Buiten hebben ze een groter risico om besmet te raken dan binnen. Daarom pleiten we nu voor een ophokplicht".

Te laat?
De uitbraken in verschillende landen zijn voor Hubers een indicatie dat het niet veilig is. Daarom pleiten de organisaties voor een snelle beslissing van de minister. Er zijn wel al meer maatregelen genomen, vertelt Hubers, zoals het ontsmetten van voertuigen die de grens overgaan. "We denken dat een ophokplicht nu op zijn plaats is. Daar kun je beter een dag te vroeg mee zijn dan een dag te laat. Er zijn nog geen aanwijzingen voor besmettingen. Het is nu nog veilig, maar als we wachten zou het te laat kunnen worden."

Besmetting
Het risico op besmetting is in Limburg minder groot dan in waterrijke gebieden zoals het Veluwemeer en de kust. "Maar ook in Limburg komen veel migrerende vogels. Als kippen en kalkoenen buiten lopen, is er wel degelijk risico om besmet te raken", aldus Hubers.

Half miljoen
Volgens Hubers is deze variant van de vogelgriep niet schadelijk voor mensen en daarom ook geen risico voor de volksgezondheid. "Het is wel een risico voor vogels. Ongeveer 25 procent van de Limburgse pluimveehouderijen heeft uitloopkippen. Als er een uitbraak komt, gaan de grenzen dicht en dan komt de export in gevaar. Dieren gaan dood of worden gedood. Die worden dan vergoed. Een uitbraak kost al gauw een half miljoen."

De organisaties treffen Schouten ook in Duitsland bij landbouwbeurs Grüne Woche en zullen daar hun zaak nogmaals bepleiten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen