Overslaan en naar de inhoud gaan

LLTB verbijsterd: 'Ze ontnemen gewoon je bestaansrecht'

Geplaatst opdinsdag 14 september 2021 - 23:21

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is met stomheid geslagen na het advies om vergunningen van boeren die in de buurt van natuurgebieden te veel stikstof uitstoten, in te trekken.

"Dit is echt bizar. Onaanvaardbaar. Weet je hoeveel onzekerheid dit bij gezinnen geeft?", zegt LLTB-voorman Léon Faassen.

Snel resultaat
Hij reageert daarmee op het advies dat landsadvocaat Hans Besselink deed aan het adres van het ministerie van Landbouw. In het advies, dat het AD heeft ingezien, beschrijft de landsadvocaat dat 'onteigening van boeren niet tot een snel resultaat kan leiden', maar ‘intrekking van vergunningen dat wél kan.' Een woordvoerder van het ministerie bevestigde tegenover de NOS dat het advies op tafel ligt, maar benadrukte dat er ook andere opties zijn en dat er nog geen besluit is genomen.

Lees ook: Veestapel een kwart gekrompen in vijf jaar

Rigoureus
Het intrekken van een vergunning betekent dat een veehouder vrijwel meteen moet stoppen. De maatregel is een stuk rigoureuzer dan bijvoorbeeld onteigening, waarbij juridische procedures vaak jaren in beslag nemen. In het advies stelt Besselink dat er grote spoed nodig is omdat er snel vergunningen verleend moeten worden voor bijvoorbeeld bouwprojecten. 'Naar mijn mening is het dan ook onontkoombaar om ook al direct in te zetten op niet-vrijwillige beëindiging van piekbelasters', schrijft hij volgens het AD.

Lees ook: Boeren kampen met mestprobleem door slecht weer

Ontnemen van bestaansrecht
Faassen is furieus: "In wat voor land leven we ondertussen? Zo ga je niet met elkaar om. Die vergunning hebben die mensen ooit eerlijk aangevraagd en gekregen. Met het intrekken van zo'n vergunning ontnemen ze het bestaansrecht. Als je geen vergunning hebt, geeft de bank je geen financiering. Wat denk je daarom dat de bank doet als een bedrijf haar vergunning kwijtraakt?"

Alle juridische manieren
De voorzitter van de LLTB zat dinsdag in verschillende spoedvergaderingen vanwege het uitgelekte advies. "Vanuit de landelijke branchevereniging is er meteen contact geweest met de minister. Daar hebben we ons punt duidelijk gemaakt. Mocht dit toch ooit werkelijkheid worden, vechten we dit op alle mogelijke juridische manieren aan. Tot aan het Europees Hof aan toe", aldus Faassen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen