Overslaan en naar de inhoud gaan

LLTB steunt melkboeren bij claim tegen Rijk

Geplaatst opmaandag 4 september 2017 - 5:55

De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) gaat individuele boeren begeleiden, die een schadeclaim willen indienen bij het Rijk.

Veel melkboeren hebben de afgelopen jaren hun veestapel uitgebreid toen de overheid het melkquotem losliet. Nu vrezen de boeren die investering niet meer te kunnen afbetalen, omdat het Rijk heeft bepaald dat het aantal koeien terug moet om zo de mestuitstoot te beperken.

Mestuitstoot
Volgens woordvoerder Jan van der Staak van de LLTB heeft de overheid veel te lang gewacht om maatregelen tegen de mestuitstoot te nemen. "Al drie jaar lang weten we dat we de mestuitstoot moeten terugdringen, maar dan moet de overheid wel een besluit nemen over de manier waarop. Je kunt de boeren niet kwalijk nemen dat zij in de tussentijd door willen met hun bedrijf."

Eigen schuld
De voormalig staatssecretaris van economische zaken Martijn van Dam vindt dat de boeren zichzelf in de nesten hebben gewerkt en dus zelf schuld hebben. "Onzin", zegt de LLTB.

Inkrimpen
Volgens de bond zijn de inkrimpingen bij de Limburgse melkveeboeren fors. Gemiddeld moet de veestapel bij elke boer terug met tien tot twaalf procent. Toch kiest de LLTB ervoor om niet collectief te pleiten voor compensatie, maar staat ze wel boeren bij die zelf plannen hebben om een schadeclaim in te dienen.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen