Overslaan en naar de inhoud gaan

LLTB: 'Sanering boerenbedrijven moet niet doorslaan'

Geplaatst opdonderdag 21 november 2019 - 19:13

De Limburgse land- en tuinbouw bond (LLTB) is voor het uitkopen en saneren van boerenbedrijven.

Er moet volgens de bond wel een minimum aantal bedrijven blijven bestaan.

Gezonde basis
Als boeren willen stoppen met hun bedrijf en daarvoor een eerlijke prijs krijgen, is dat volgens de belangenvereniging geen probleem. "Maar er moet wel een gezonde basis blijven bestaan", stelt voorzitter Leon Faassen van de bond tijdens het jaarlijkse congres. Als er teveel boeren verdwijnen, heeft dat volgens hem grote gevolgen voor de economie. "We hebben een hoop toeleveranciers. Denk aan de transport, toeleveranciers van materialen en veevoer. En natuurlijk de verwerkende industrie. Daar gaan dan banen verdwijnen."

Onzinnig
Halvering van de veestapel werd eerder voorgesteld. Dat noemt hij 'onzinnig'. "Dat is een bizarre proefballon. Het gaat miljarden kosten en levert niks op", aldus Faassen.

Kritisch
Veel Limburgse boeren zijn kritisch over het plan om bedrijven op te kopen. "Daarvoor ben ik nog te jong", zegt een boer. "En ik wil niet stoppen." Een collega-boer vraagt zich af wat een bedrijf moet opleveren. "Ik weet niet hoeveel geld er is, want er zijn veel boerenbedrijven. Of ik overweeg om te verkopen? Dat hangt er vanaf hoe groot de buidel met geld is", stelt hij lachend.

Overwegen
Toch is er volgens Faassen animo voor de uitkoopregeling. "Er zijn genoeg boeren die geen opvolger hebben. Voor hen is het interessant. Ik heb genoeg boeren gehoord die het overwegen." Om hoeveel boeren in Limburg het dan gaat, is niet bekend. Daar gaat de LLTB onderzoek naar doen.

Varkens
Woensdag maakte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de prijs per varken bekend voor varkenshouders die gebruik maken van de Subsidieregelenig sanering varkenshouderij. Voor die regeling is 180 miljoen euro beschikbaar. Varkenhouders in het oosten van het land ontvangen 52 euro. In het zuiden krijgen ze 151 euro per varken. De prijzen zijn vastgesteld door de Wageningen Universiteit. Het verschil wordt veroorzaakt doordat varkensrechten schaars zijn in het zuiden, maar wel nog te krijgen in het oosten van het land.

Landbouw Collectief
De LLTB is met dertien andere partijen verenigd in het Landbouw Collectief. Woensdag deed de groep voorstellen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Faassen ziet ook veel in het terugdringen van natuurgebieden. "Er moeten minder kleine natuurgebieden komen. Dus niet minder natuur."

Lees ook: Boeren vragen 2,9 miljard voor investeringen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen