Overslaan en naar de inhoud gaan

LLTB: 'Sanering boerenbedrijven moet niet doorslaan'

Geplaatst opdonderdag 21 november 2019 - 19:13

De Limburgse land- en tuinbouw bond (LLTB) is voor het uitkopen en saneren van boerenbedrijven.

Er moet volgens de bond wel een minimum aantal bedrijven blijven bestaan.

Gezonde basis
Als boeren willen stoppen met hun bedrijf en daarvoor een eerlijke prijs krijgen, is dat volgens de belangenvereniging geen probleem. "Maar er moet wel een gezonde basis blijven bestaan", stelt voorzitter Leon Faassen van de bond tijdens het jaarlijkse congres. Als er teveel boeren verdwijnen, heeft dat volgens hem grote gevolgen voor de economie. "We hebben een hoop toeleveranciers. Denk aan de transport, toeleveranciers van materialen en veevoer. En natuurlijk de verwerkende industrie. Daar gaan dan banen verdwijnen."

Onzinnig
Halvering van de veestapel werd eerder voorgesteld. Dat noemt hij 'onzinnig'. "Dat is een bizarre proefballon. Het gaat miljarden kosten en levert niks op", aldus Faassen.

Kritisch
Veel Limburgse boeren zijn kritisch over het plan om bedrijven op te kopen. "Daarvoor ben ik nog te jong", zegt een boer. "En ik wil niet stoppen." Een collega-boer vraagt zich af wat een bedrijf moet opleveren. "Ik weet niet hoeveel geld er is, want er zijn veel boerenbedrijven. Of ik overweeg om te verkopen? Dat hangt er vanaf hoe groot de buidel met geld is", stelt hij lachend.

Overwegen
Toch is er volgens Faassen animo voor de uitkoopregeling. "Er zijn genoeg boeren die geen opvolger hebben. Voor hen is het interessant. Ik heb genoeg boeren gehoord die het overwegen." Om hoeveel boeren in Limburg het dan gaat, is niet bekend. Daar gaat de LLTB onderzoek naar doen.

Varkens
Woensdag maakte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de prijs per varken bekend voor varkenshouders die gebruik maken van de Subsidieregelenig sanering varkenshouderij. Voor die regeling is 180 miljoen euro beschikbaar. Varkenhouders in het oosten van het land ontvangen 52 euro. In het zuiden krijgen ze 151 euro per varken. De prijzen zijn vastgesteld door de Wageningen Universiteit. Het verschil wordt veroorzaakt doordat varkensrechten schaars zijn in het zuiden, maar wel nog te krijgen in het oosten van het land.

Landbouw Collectief
De LLTB is met dertien andere partijen verenigd in het Landbouw Collectief. Woensdag deed de groep voorstellen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Faassen ziet ook veel in het terugdringen van natuurgebieden. "Er moeten minder kleine natuurgebieden komen. Dus niet minder natuur."

Lees ook: Boeren vragen 2,9 miljard voor investeringen

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen