Overslaan en naar de inhoud gaan

LLTB over aanpak stikstofcrisis: 'Verstikkend beleid'

Geplaatst opdonderdag 26 september 2019 - 13:28

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) noemt het rapport van de commissie Remkes over de aanpak van de stikstofcrisis 'voorstellen voor een verstikkend beleid'.

De commissie biedt geen oplossingen voor de korte termijn voor de stikstof-impasse, aldus de LLTB.

Drempelwaarde
Zij en de landelijke koepel LTO hadden liever gezien dat was geadviseerd om een drempelwaarde voor een verwaarloosbare stikstof-uitstoot vast te stellen. “Dan zou zeker 80 procent van de impasse zijn opgelost. In plaats van lef en leiderschap te tonen is het adviescollege vastgelopen in juridische angst”, aldus LLTB en LTO.

Belachelijk idee
Beide organisaties zijn wel blij dat de commissie Remkes niet pleit voor een gedwongen en algemene inkrimping van veestapel, zoals regeringspartij D66 onlangs voorstelde. Die partij is voor een halvering. “We vinden het positief dat dat belachelijke idee niet is overgenomen en dat gepleit wordt voor de aanpak op gebiedsniveau”, zo zegt de LLTB.

Uitrookbeleid
Maar wat Remkes voorstelt, is ook geen oplossing, vinden LLTB en LTO. "Dat de emissie van stikstof moet worden teruggedrongen staat vast. Maar wij waarschuwen ervoor dat dit advies niet mag uitmonden in uitrook- in plaats van innovatiebeleid." De twee organisaties verklaren dat het nu aan politiek Den Haag is om wél leiderschap te tonen.

De provincie Limburg wil nog niet reageren op het rapport van Remkes. Een woordvoerder laat weten dat de twaalf provincies begin oktober met een gezamenlijke reactie komen. Daarin komen ze ook met voorstellen om projecten die nu stil liggen, weer vlot te trekken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen