Voorzitter Léon Faassen van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is blij dat het Openbaar Ministerie (OM) actief werkt aan de aanpak van de mestfraude in Nederland.
Hij zegt dat in reactie op de invallen maandagochtend bij een groot mestadviesbureau in Heythuysen en nog negen andere locaties in Limburg.
Invallen
Bij de invallen zijn volgens het OM voor miljoenen euro's beslag gelegd op spullen en onroerend goed. Het bedrijf Bergs Advies wordt ervan verdacht tientallen boeren te hebben geholpen met gesjoemel met hun mestboekhouding. De eigenaar van het adviesbureau wordt verdacht van fraude, drie leidinggevenden en een extern adviseur. Verder zijn invallen gedaan bij vijf veehouders.
Lees ook: Onderzoek mestfraude: 'Een van de grootste zaken ooit'
Verdenking
Volgens Faassen moeten er niet te snel conclusies worden getrokken uit de invallen. "Iemand is onschuldig tot hij veroordeeld is, maar ze komen natuurlijk niet voor niets. Er waren blijkbaar signalen dat er fraude is. Het is prima dat ze het aanpakken", aldus de LLTB-bestuurder.
Harde aanpak
De bonafide boeren hebben last van hun malafide vakgenoten, zegt Faassen. Hij staat er dan ook achter dat de fraude hard wordt aangepakt. "Dat voelen we ook bij onze achterban. Dat ze zeggen: 'we willen het goed doen en we worden in feite gehinderd door de bedrijven die het niet goed doen. Als bedrijven dingen doen die niet kunnen, laat ze dat dan ook aanpakken. Dat is het signaal dat wij krijgen."
Keurmerk
De LLTB is sinds vorig jaar in gesprek met het ministerie van Landbouw over de aanpak van mestfraude. De afgelopen maanden zijn gebruikt om een mest-keurmerk op te richten met diverse partners. "Toeval of niet, het keurmerk is begin vorige week in het leven geroepen. Daarin geven wij aan dat we aan de regels voldoen. Nu zijn het enkele honderden boeren die bij het keurmerk Keurmest zijn aangesloten. Wij gaan ervan uit dat dit aan gaat slaan. Dit is de eerste stap."
Voorbeeld
Volgens Faassen zijn de mogelijkheden van de LLTB om te helpen de mestfraude te bestrijden beperkt. "Wij kunnen niks afdwingen. Ik denk dat wij als bestuurders het goede voorbeeld kunnen geven en kunnen uitstralen hoe we er met z'n allen over denken. En het signaal richting de samenleving kunnen geven dat de meeste agrariërs het gewoon goed willen doen en volgens de regels willen werken."
Duidelijkheid
Faassen hoopt vooral dat het fraude-onderzoek meer duidelijkheid geeft. "Ik hoop dat ze het aanpakken en dat we boven tafel krijgen hoe het precies zit."