Overslaan en naar de inhoud gaan

LLTB: mestfraude hard aanpakken

Geplaatst opmaandag 19 november 2018 - 17:24

Voorzitter Léon Faassen van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is blij dat het Openbaar Ministerie (OM) actief werkt aan de aanpak van de mestfraude in Nederland.

Hij zegt dat in reactie op de invallen maandagochtend bij een groot mestadviesbureau in Heythuysen en nog negen andere locaties in Limburg.

Invallen
Bij de invallen zijn volgens het OM voor miljoenen euro's beslag gelegd op spullen en onroerend goed. Het bedrijf Bergs Advies wordt ervan verdacht tientallen boeren te hebben geholpen met gesjoemel met hun mestboekhouding. De eigenaar van het adviesbureau wordt verdacht van fraude, drie leidinggevenden en een extern adviseur. Verder zijn invallen gedaan bij vijf veehouders.

Lees ook: Onderzoek mestfraude: 'Een van de grootste zaken ooit'

Verdenking
Volgens Faassen moeten er niet te snel conclusies worden getrokken uit de invallen. "Iemand is onschuldig tot hij veroordeeld is, maar ze komen natuurlijk niet voor niets. Er waren blijkbaar signalen dat er fraude is. Het is prima dat ze het aanpakken", aldus de LLTB-bestuurder.

Harde aanpak
De bonafide boeren hebben last van hun malafide vakgenoten, zegt Faassen. Hij staat er dan ook achter dat de fraude hard wordt aangepakt. "Dat voelen we ook bij onze achterban. Dat ze zeggen: 'we willen het goed doen en we worden in feite gehinderd door de bedrijven die het niet goed doen. Als bedrijven dingen doen die niet kunnen, laat ze dat dan ook aanpakken. Dat is het signaal dat wij krijgen."

Keurmerk
De LLTB is sinds vorig jaar in gesprek met het ministerie van Landbouw over de aanpak van mestfraude. De afgelopen maanden zijn gebruikt om een mest-keurmerk op te richten met diverse partners. "Toeval of niet, het keurmerk is begin vorige week in het leven geroepen. Daarin geven wij aan dat we aan de regels voldoen. Nu zijn het enkele honderden boeren die bij het keurmerk Keurmest zijn aangesloten. Wij gaan ervan uit dat dit aan gaat slaan. Dit is de eerste stap."

Voorbeeld
Volgens Faassen zijn de mogelijkheden van de LLTB om te helpen de mestfraude te bestrijden beperkt. "Wij kunnen niks afdwingen. Ik denk dat wij als bestuurders het goede voorbeeld kunnen geven en kunnen uitstralen hoe we er met z'n allen over denken. En het signaal richting de samenleving kunnen geven dat de meeste agrariërs het gewoon goed willen doen en volgens de regels willen werken."

Duidelijkheid
Faassen hoopt vooral dat het fraude-onderzoek meer duidelijkheid geeft. "Ik hoop dat ze het aanpakken en dat we boven tafel krijgen hoe het precies zit."

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen