Overslaan en naar de inhoud gaan

LLTB: Limburgs watersysteem moet op de schop

Geplaatst opdinsdag 19 mei 2020 - 17:43

Het watersysteem in Limburg moet op de schop, vindt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB.

"Het klimaat verandert en daardoor zijn de winters natter en de zomers droger. De neerslag valt minder mooi verspreid over het jaar en de oplossing is dat we meer water moeten bufferen", zei Peter van Dijck van de LLTB dinsdag in radioprogramma L1 Vandaag.

Sproeiverbod
Hij reageerde daarmee op het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater met ingang van komende vrijdag. Het verbod is ingesteld door het Waterschap Limburg. Het gebeurde nog niet eerder zo vroeg in het jaar dat beek- en slootwater niet meer gebruikt mag worden om akkers te besproeien.

Lees ook: Maatregelen droogte: water pompen uit sloten verboden

Droogte
Het waterschap sloeg afgelopen weekend alarm omdat het vindt dat de droogte steeds nijpender wordt. Peter van Dijck wil dat relativeren: "We hebben twee hele droge jaren gehad en een extreem natte winter achter de rug. Eind maart hadden we het grondwater weer op peil. Nu hebben we een week of zes nagenoeg geen druppel water gehad, waardoor het grondwater nu weer wat begint te dalen.

Lees ook: LLTB: 'Tekorten in grondwater nagenoeg aangevuld'

Alternatief beregenen
Het onttrekkingsverbod is de afgelopen jaren een vast gegeven, stelt Van Dijck. De LLTB kijkt er niet van op. Boeren zijn er volgens de LLTB-bestuurder op voorbereid en kunnen hun gewassen ook op andere manieren beregenen. Het aantal boeren in Limburg dat gebruik maakt van oppervlaktewater voor de beregening is volgens hem ook maar beperkt: "Je moet al echt naast een sloot zitten met je land om daar gebruik van te kunnen maken. Dat geldt bij lange na niet voor alle Limburgse agrariërs."

Omslag
Op dit moment wordt al nagedacht in Limburg over manieren waarop het water beter verdeeld kan worden. Maar dat heeft tijd nodig, aldus Van Dijck.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen