Overslaan en naar de inhoud gaan

LLTB: bestempel hoogwater als nationale ramp

Geplaatst opdonderdag 15 juli 2021 - 17:12

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond wil dat het kabinet de wateroverlast in Limburg erkent als nationale ramp.

De boerenorganisatie vreest dat als straks het water weer is gezakt, de schade extreem zal zijn. Door erkenning als nationale ramp komt er geld vrij uit het Nationaal Rampenfonds.

Schade
De landbouwlobby verwacht dat de agrarische sector zwaar getroffen zal worden. "Naast al het menselijke leed en de enorme schade aan huizen, winkels, infrastructuur, wordt duidelijk dat de schade voor land- en tuinbouwbedrijven hoog zal zijn."

Omvang
Volgens de LLTB zal het nog een paar dagen duren eer de volle omvang van de schade duidelijk wordt. "Bedrijven en percelen in de uiterwaarden van de Maas krijgen de komende uren en dagen te maken met een extreme hoeveelheid water die vanuit het buitenland onze kant op komt. Als dat achter de rug is, duurt het in het meest gunstige geval nog een dag of vier à vijf voordat boeren en tuinders weer het land op kunnen. Dat is afhankelijk van de locatie en het weer. En dan is het maar de vraag in welke staat ondernemers hun percelen gaan aantreffen."

Schimmel
Het water kan ook veel schade aanrichten aan de gewassen. Niet alleen kunnen planten wegspoelen of verzuipen, het vocht en de warmte maken ook schimmel een reëel gevaar. Of de planten het extreme weer overleven of niet zal pas over enkele weken duidelijk zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen