Overslaan en naar de inhoud gaan

LIVE: Tropische dagen in Limburg: begin van lange hittegolf

Geplaatst opvrijdag 7 augustus 2020 - 8:39

Goed drinken en veel insmeren: Limburg beleeft wederom een tropische dag. Zondag hebben we officieel een hittegolf te pakken die nog lang zal aanhouden. In dit liveblog volg je het laatste nieuws over de hitte in Limburg.

Heb je een mooie foto of heb je eigen hittenieuws? Stuur dan een mailtje naar redactie@1limburg.nl of upload je foto hier. Voor het uitgebreid weerbericht kijk je hier.

16:51 - We kunnen ons opmaken voor een lange hittegolf. Maar hoe overleef je dat? Niemand minder dan survivalexpert Jo Bonten geeft ons vijf tips om de warmte te lijf te gaan.

Video: L1

16:44 uur - Ook huisdieren hebben last van deze verzengende hitte. Een aantal tips die voor verkoeling zorgen

Video: L1

14:47 uur - KNMI: zaterdag code oranje in vier provincies vanwege hitte
Het KNMI kondigt zaterdag code oranje af voor de provincies Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. Dat liet het weerinstituut vrijdagmiddag weten. Het KNMI verwacht in die provincies "extreme hitte", met temperaturen van rond de 35 graden.

13:15 uur - Genieten in eigen tuin in Eijsden

Eijsden
Foto: Marina Schillings-Dessart

12:55 uur - Gevaar voor natuurbranden vanwege extreme droogte
Op de Brunssummerheide woedt op dit moment brand. Vlakbij de Heijkop staat een gebied van een paar honderd vierkante meter in brand. Het terrein is moeilijk bereikbaar voor brandweervoertuigen.

Lees ook: Natuurbrand op kurkdroge Brunssummerheide

Ook in Weert werd een buitenbrand gemeld.

Brand Weert (7 augustus 2020)
Foto: Nederweert24

De brandweer legt in dit filmpje uit wat je het beste kunt doen als je een natuurbrand ontdekt

9:20 - Recordwarme zesdaagse in aantocht
De maximum temperaturen liggen tot en met woensdag rond de 36 graden. Volgens Meteo Limburg wordt het de de warmste zesdaagse periode sinds de metingen op het KNMI-weerstation bij luchthaven Beek. De warmste zes dagen op rij waren tot dit jaar die van 8 tot en met 12 augustus 2003 en 21 tot en met 26 juli 2019 met een gemiddelde maximumtemperatuur van 34 graden in Beek. Mocht het donderdag ook nog zeer heet worden, en dat is enigszins onzeker want mogelijk wordt het dan minder warm, dan zijn we vandaag zelfs begonnen aan een recordwarme zevendaagse periode.

Donderdag hebben we ook al een aantal foto's gekregen:

16:58 - Mensen zoeken verkoeling in de tuin

14:24 - Dit strandje in Reuver ligt al nagenoeg vol

Strand Reuver zomer hittegolf hitte zon (6 aug 2020)
Foto: Jessie van Neer

14:17 - Geschuif in voetbalwereld
Door de hoge temperaturen zal de wedstrijd MVV - Eindhoven aanstaande zaterdag een uur later beginnen. Om 20:30 uur zal het startsignaal klinken in De Geusselt.

Ook de fandag van Fortuna aanstaande zaterdag is aangepast. Door de hoge temperaturen zal Fortuna Sittard Route '68 vroeger plaatsvinden en wordt het ingekort (11:00 tot 14:00 uur).

14:05 - Paarden bij NK gekoeld
De paarden die deelnemen aan het NK Springen in Kronenberg worden gekoeld met een airco en water. Het evenement gaat nog door tot en met zondag en kan zich dus opmaken voor nog hetere dagen. Er is geen publiek welkom bij het NK vanwege corona.

13:20 - Een greep uit ingezonden foto's

12:28 - Smog in de lucht
Het RIVM waarschuwt voor smog. Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Via deze kaart zie je hoe het zit met smog bij jou in de buurt. Alle meetstations in Limburg kleuren op de kaart oranje: dat betekent een onvoldoende.

12:15 - Hitteplannen uit kast gehaald
Verschillende instanties hebben hun hitteplannen uit de kast gehaald vanwege de aanhoudende hitte. Het Rode Kruis maakt zich in deze coronatijd zorgen over ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en dak- en thuislozen. "Zij lopen meer risico bij hitte. Wij raden iedereen aan een beetje extra op elkaar te letten", zegt een woordvoerster van het Rode Kruis.

Ook Rijkswaterstaat heeft het hitteplan van stal gehaald. Als je een dezer dagen met pech langs de snelweg strandt, is het streven om de auto gelijk af te slepen zodat men op een andere plek met schaduw kan wachten op pechhulp.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen