Overslaan en naar de inhoud gaan

LIVE: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt verder op

Geplaatst opwoensdag 28 juli 2021 - 6:58

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van woensdag 28 juli:

20:02 uur - Onderzoek: vaccin Pfizer/BioNTech werkt na half jaar 84 procent
De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na zes maanden naar 84 procent. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96 procent. Onderzoekers schrijven dat in een voorpublicatie van hun onderzoek, waar wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers aan meedoen.

Het vaccin werkt het beste in de eerste twee maanden na de tweede en laatste prik. Daarna wordt het langzaam steeds minder. De wetenschappers schrijven dat het vaccin ondanks de afname in effectiviteit na zes maanden nog steeds veilig is en Covid-19 erg goed kan voorkomen. Het middel beschermt voor 97 procent tegen ernstig ziekteverloop, staat in het onderzoek.

De internationale studie heeft nog geen zogeheten peer review gekregen, wat betekent dat de resultaten nog niet zijn beoordeeld door andere, onafhankelijke wetenschappers.

19:00 uur - Coronaprik voor kwetsbare kinderen van 5 tot 11 jaar in Israël
In Israël kunnen kwetsbare kinderen van 5 tot 11 jaar vanaf 1 augustus een prik tegen corona krijgen. Het gaat om kinderen die door hun gezondheidstoestand een risico lopen op ernstige complicaties na een besmetting met het virus. Ze krijgen een Pfizer/BioNTech-dosis van 0,1 milliliter, drie keer minder dan het standaardvaccin.

17:45 uur - Kabinet besluit waarschijnlijk maandag over eendaagse festivals
Het kabinet besluit naar verwachting aanstaande maandag toch al of eendaagse festivals na 13 augustus weer mogen doorgaan. De betrokken ministers hebben het deskundigenteam OMT gevraagd hiernaar te kijken, laat een woordvoerder weten. Het kabinet zei eerst dat het hierover pas later een besluit zou nemen.

Evenementen zonder zitplaatsen zijn tot 13 augustus sowieso verboden. Het kabinet kondigde eerder deze week aan dat meerdaagse festivals tot 1 september zijn verboden.

17:15 uur - Geen inreisverbod voor Nederlanders die uit 'knalrode' regio's naar België reizen
Nederlandse vakantiegangers hoeven niet te vrezen dat ze België niet binnen mogen of ondanks een geldig coronacertificaat in quarantaine moeten vanwege de hoge coronabesmettingsgraad in hun regio. De Belgische regering heeft een ministerieel besluit gepubliceerd waaruit blijkt dat alleen reizigers uit een hoogrisicogebied buiten de 27 EU-landen plus de vier Schengenlanden Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland een inreisverbod riskeren. Een woordvoerster bevestigt dat het besluit woensdag is ingegaan.

17:00 uur - 9 regio's niet meer op hoogste risiconiveau, Zeeland juist wel
In negen regio's is het aantal nieuwe coronagevallen zo sterk gedaald, dat ze niet meer op het hoogste risiconiveau staan. Ze gaan van zeer ernstig naar ernstig. Zeeland gaat juist de omgekeerde weg. Vorige week was de situatie er ernstig, nu is die zeer ernstig geworden.

De negen regio's die naar ernstig zakken, zijn Friesland, Twente, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Haaglanden, Zuid-Holland Zuid en Limburg-Noord. Zij voegen zich bij Drenthe. Die provincie blijft op ernstig staan.

In veertien regio's blijft het hoogste alarmniveau van kracht. Dit zijn Groningen, IJsselland, Utrecht, Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Rotterdam-Rijnmond, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost en Zuid-Limburg.

16:27 uur - Quarantaineplicht vervalt in Engeland voor volledig gevaccineerden
Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus om 04.00 uur, zo heeft de Britse regering besloten. Er gaan ook uitzonderingen gelden voor volledig gevaccineerden uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Andorra, Monaco en Vaticaanstad.

15:35 uur - Engeland schaft quarantaineplicht af voor gevaccineerden EU en VS
Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus, zo heeft de Britse regering besloten.

15:30 uur - Laagst aantal nieuwe coronagevallen in drie weken
Het aantal nieuwe coronagevallen is woensdag gedaald tot het laagste niveau in drie weken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 3513 meldingen van positieve tests. Dat zijn er 499 minder dan dinsdag. Vorige week woensdag waren er 6883 nieuwe gevallen en de woensdag daarvoor 10.419.

15:23 uur - Trouwe Lowlandsgangers krijgen voorrang bij volgende kaartverkoop
Mensen die voor de afgelaste editie van Lowlands een kaartje hadden gekocht, krijgen voorrang bij de volgende verkoop. Dat laat de organisatie weten in een mail aan alle kaarthouders. Het demissionaire kabinet verlengde begin deze week het verbod op meerdaagse festivals van 14 augustus tot en met 3 september. Met die nieuwe maatregelen moest ook Lowlands, dat van 20 tot en met 22 augustus zou plaatsvinden, worden afgelast.

Iedereen met een ticket voor de komende editie krijgt sowieso het aankoopbedrag terug. In januari ontvangen die mensen een code waarmee hetzelfde aantal Lowlands-tickets gekocht kan worden als voor de afgelaste editie. Festivalgangers die een groepsticket gekocht hebben, kunnen die ook opnieuw in de pre-sale aanschaffen.

14:23 uur - De Europese UNie wil experimenteel coronamedicijn kopen van GlaxoSmithKline
De Europese Unie wil tot 220.000 behandelingen afnemen van Sotrovimab, een experimenteel coronamedicijn van GlaxoSmithKline (GSK). Voor de farmaceut betekent dit een opsteker, aangezien GSK tot nu toe maar een beperkte rol speelde bij de ontwikkeling van coronavaccins en vooral aan de weg probeert te timmeren met medicijnen voor Covid-19.

14:21 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt verder op
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt verder. Ziekenhuizen behandelen momenteel 629 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit is het hoogste aantal sinds 15 juni. Vergeleken met dinsdag steeg het aantal opgenomen patiënten met 13.

Het is de vijftiende achtereenvolgende dag dat de bezettingen in de ziekenhuizen toeneemt. Half juli lagen iets meer dan 200 coronapatiënten op een intensive care of verpleegafdeling.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 465 coronapatiënten, 8 meer dan op dinsdag. Het aantal patiënten op de ic's steeg met 5 naar 164. Ook het aantal nieuwe opnames blijft stijgen. In de afgelopen 24 uur belandden 119 mensen vanwege corona op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei.

13:40 uur - Studenten en mbo'ers kunnen maand langer gratis zelftests vragen
Studenten, mbo'ers en medewerkers in het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kunnen een maand langer gratis coronazelftests aanvragen via de website zelftestonderwijs.nl. Door het hoge aantal besmettingen onder jongeren verwacht onderwijsminister Ingrid van Engelshoven dat zelftests "ook na de zomer onderdeel gaat uitmaken van de maatregelen", schrijft zij aan de Tweede Kamer. Eerst zou de regeling voor gratis zelftests aflopen aan het einde van juli, maar nu kunnen studenten, scholieren en medewerkers de tests tot "in ieder geval" 1 september aanvragen. Onderwijsorganisaties reageerden destijds verontwaardigd op het plan om 31 juli de site uit de lucht te halen.

12:17 uur - Meer geld voor afgelaste evenementen door corona
De aangekondigde verruiming van de compensatieregeling voor evenementen die vanwege corona moeten worden afgelast, zal tientallen miljoenen euro's meer kosten dan was gepland. Vooralsnog worden de kosten geraamd op 120 miljoen euro, 40 miljoen meer dan voor de verlenging van het verbod op evenementen, schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en onderwijsminister Ingrid van Engelshoven woensdag in een brief aan de Kamer.

12:00 uur - Vrije inloop eerste vaccinatie in Weert, Roermond en Venray
Vanaf donderdag 29 juli kunnen mensen die nog geen afspraak hebben voor hun eerste vaccinatie terecht bij de priklocaties van de GGD in Venray, Roermond en Weert. Tot nu toe kon dit in Noord-Limburg alleen in Blerick. De vaccinatiecentra zijn geopend voor de vrije inloop tussen 9:00 uur en 16:00 uur. In Blerick kan men ter plekke kiezen tussen Janssen en Pfizer. In Weert, Roermond en Venray is alleen Pfizer mogelijk. De vaccinaties op afspraak gaan op alle vier de locaties ook gewoon door.

8:50 uur - Arbo Unie: aantal ziekmeldingen is gestegen
Het aantal ziekmeldingen is in het tweede kwartaal gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt Arbo Unie, een nationale verlener van arbodiensten. Het bedrijf spreekt van een "normalisering", omdat in coronajaar 2020 historisch weinig ziekmeldingen werden geteld. Het aantal ziekmeldingen is vergelijkbaar met dat van jaren als 2018 en 2019. De gemiddelde duur van een verzuim is in het tweede kwartaal op jaarbasis korter geworden. De afgelopen periode was dat zes dagen, tegen achttien dagen vorig jaar. Dat komt volgens Arbo Unie doordat lockdownmaatregelen in het tweede kwartaal zijn versoepeld. Daardoor kwamen weer meer mensen samen waardoor verkoudheid en griep vaker werden overgedragen, wat kan leiden tot een kort ziekteverzuim.

6:30 uur - Opnieuw veel minder inbraken door coronacrisis
Het aantal woninginbraken in Nederland blijft door de coronacrisis onveranderlijk laag. De politie registreerde over de eerste zes maanden van dit jaar bijna 9800 inbraken. In de eerste helft van 2019, toen corona de samenleving nog niet in zijn greep had, ging het om bijna twee keer zo veel inbraken: ruim 18.000. Dat meldt datapersbureau LocalFocus op basis van een analyse van politiecijfers. Ook in Limburg daalde het aantal inbraken fors.

6:00 uur - Risiconiveaus omlaag door daling aantal positieve tests
Omdat het aantal nieuwe coronagevallen steeds verder daalt, kunnen ook de eerste risiconiveaus omlaag. Een stuk of vijftien regio's waar nu nog het hoogste alarmniveau geldt, zeer ernstig, kunnen mogelijk een stapje terug doen. Ze komen dan uit op het een na hoogste niveau, ernstig. De overheid maakt woensdag een nieuwe coronakaart van Nederland. Die wordt gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in elke veiligheidsregio. Momenteel staan 23 van de 25 veiligheidsregio's op de hoogste trede, zeer ernstig. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, daar is de situatie ernstig. De laagste twee niveaus, waakzaam en zorgelijk, gelden nergens in Nederland. In de regio Limburg-Noord kan het risiconiveau omlaag van zeer ernstig naar ernstig. Dat geldt verder voor de regio's Haaglanden, Zaanstreek-Waterland, Hollands-Midden, Zuid-Holland-Zuid, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, Brabant-Zuidoost,Limburg-Noord, IJsselland, Twente, Flevoland en Friesland. Zuid-Limburg, Noord-Holland-Noord en Brabant-Noord staan net boven de grens, zodat de situatie er waarschijnlijk zeer ernstig blijft.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen