Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Liquidatie verzetsman laat nog altijd sporen na in Venlo

Geplaatst opwoensdag 8 april 2015 - 13:37

De liquidatie van verzetsman Frans van Bilsen in Blerick is onderwerp van een documentaire die zaterdag in première gaat bij L1. De zaak heeft diepe sporen nagelaten bij veel betrokkenen en hun nabestaanden.

In de documentaire 'De liquidatie van mijn vader' volgt Marijcke van Bilsen het spoor terug, met als belangrijkste vraag: waarom is mijn vader doodgeschoten?

Collaboratie
De Brabantse verzetsman werd verdacht van collaboratie met de bezetter en op 19 januari 1944 door het verzet in Venlo gedood. Later bleek de informatie niet te kloppen. Maar de fout is nooit openlijk erkend, zegt de dochter over het drama.

Gevoelig
De documentaire is gemaakt door Jeroen van den Kroonenberg. Hij ontdekte dat de zaak nog altijd zeer gevoelig ligt en dat belangrijke verzetsmensen nog steeds niet overtuigd zijn dat ze een fout hebben gemaakt. "Ik wil absoluut niets afdoen aan de vele goede dingen die het verzet in Venlo heeft gedaan", zegt de programmamaker. "Er was geen sprake van opzet, maar van verkeerde informatie"

Rehabilitatie
Het verhaal is opnieuw naar boven gehaald door onderzoeker Gerrit van der Vorst. Zijn conclusie na zes jaar onderzoek is dat Van Bilsen nooit voldoende is gerehabiliteerd.

Première
Dochter Marijcke van Bilsen en onderzoeker Gerrit van der Vorst zijn woensdagavond te gast in het programma L1 AvondGasten.
'De liquidatie van mijn vader' gaat zondag 3 mei in première in het Limburgs Museum in Venlo, hiervoor zijn kaarten te bestellen via de website van het Limburgs Museum. Op zaterdag 16 mei is de documentaire te zien op L1 televisie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Luftwaffe in Übach-Palenberg?
Oranje vlaggetje uit ’44 naar museum
Pey Bommenwerper
Herdenking omgekomen piloten in Wijlre
‘Berlijnse muur’ herrijst in Venlo
Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen