Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Links' ziet niets in extraparlementair provinciebestuur

Geplaatst opmaandag 27 mei 2019 - 14:41

De linkse partijen PvdA, GroenLinks en D66 zien niks tot weinig in een zogeheten extraparlementair provinciebestuur met maximaal zeven gedeputeerden. Daarmee staat de vorming ervan op losse schroeven.

De twee informateurs, gedeputeerde Ger Koopmans en de Weerter wethouder Geert Gabriëls, hebben zo'n college voorgesteld op basis van hun gesprekken met alle elf partijen. Zij concluderen dat er momenteel geen breed gedragen traditioneel college mogelijk is.

Lees ook: Traditionele coalitie in Gouvernement niet mogelijk

Knetter-rechts
Bij een extraparlementair college is niet partijlidmaatschap doorslaggevend voor gedeputeerden, maar draagvlak, geschiktheid en bestuurlijke en/of inhoudelijke kennis. PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers zei in een vergadering van het Limburgs Parlement dat zijn partij niet zal deelnemen aan zo'n nieuw soort college. "Wij hebben het gevoel dat het alleen maar gaat om aansluiting bij een knetter-rechts blok van CDA, VVD, Forum voor Democratie en PVV. En daar passen wij voor", aldus Kuntzelaers.

Moedige keuze
Hij noemde de constructie ook niet stabiel en twijfelde aan de haalbaarheid. D66 prees de 'politieke moed om democratische vernieuwing te onderzoeken'. Statenlid Marlou Jenniskens vond wel dat alle partijen mee moeten doen, omdat het anders onhaalbaar is. Ook pleitte zij voor een open sollicitatieprocedure voor gedeputeerden, waarbij ook buitenstaanders een kans moeten krijgen. Ook GroenLinks was daarvoor. Gedeputeerden zouden ook moeten worden voorgedragen door een vertrouwenscommissie met vertegenwoordigers van alle partijen.

Derde formateur
Verder stelde GroenLinks-fractievoorzitter Pepijn Baneke voor om een derde formateur van 'links' aan te wijzen, naast de voorgestelde formateurs CDA-gedeputeerde Ger Koopmans en VVD-fractievoorzitter Karin Straus. "Als aan die voorwaarden niet wordt voldaan, kiezen wij niet voor deelname aan een extraparlementair college", zo stelde Baneke. De andere partijen stemmen wel in met het onderzoeken van een extraparlementair college.

CDA-informateur Ger Koopmans noemde een extraparlementair college 'een laatste mogelijkheid voor een college dat alle flanken bij elkaar brengt en dat op een breed gevoel in deze staten stoelt'. Het debat in het Limburgs Parlement loopt momenteel nog.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen