Overslaan en naar de inhoud gaan

'Links' ziet niets in extraparlementair provinciebestuur

Geplaatst opmaandag 27 mei 2019 - 14:41

De linkse partijen PvdA, GroenLinks en D66 zien niks tot weinig in een zogeheten extraparlementair provinciebestuur met maximaal zeven gedeputeerden. Daarmee staat de vorming ervan op losse schroeven.

De twee informateurs, gedeputeerde Ger Koopmans en de Weerter wethouder Geert Gabriëls, hebben zo'n college voorgesteld op basis van hun gesprekken met alle elf partijen. Zij concluderen dat er momenteel geen breed gedragen traditioneel college mogelijk is.

Lees ook: Traditionele coalitie in Gouvernement niet mogelijk

Knetter-rechts
Bij een extraparlementair college is niet partijlidmaatschap doorslaggevend voor gedeputeerden, maar draagvlak, geschiktheid en bestuurlijke en/of inhoudelijke kennis. PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers zei in een vergadering van het Limburgs Parlement dat zijn partij niet zal deelnemen aan zo'n nieuw soort college. "Wij hebben het gevoel dat het alleen maar gaat om aansluiting bij een knetter-rechts blok van CDA, VVD, Forum voor Democratie en PVV. En daar passen wij voor", aldus Kuntzelaers.

Moedige keuze
Hij noemde de constructie ook niet stabiel en twijfelde aan de haalbaarheid. D66 prees de 'politieke moed om democratische vernieuwing te onderzoeken'. Statenlid Marlou Jenniskens vond wel dat alle partijen mee moeten doen, omdat het anders onhaalbaar is. Ook pleitte zij voor een open sollicitatieprocedure voor gedeputeerden, waarbij ook buitenstaanders een kans moeten krijgen. Ook GroenLinks was daarvoor. Gedeputeerden zouden ook moeten worden voorgedragen door een vertrouwenscommissie met vertegenwoordigers van alle partijen.

Derde formateur
Verder stelde GroenLinks-fractievoorzitter Pepijn Baneke voor om een derde formateur van 'links' aan te wijzen, naast de voorgestelde formateurs CDA-gedeputeerde Ger Koopmans en VVD-fractievoorzitter Karin Straus. "Als aan die voorwaarden niet wordt voldaan, kiezen wij niet voor deelname aan een extraparlementair college", zo stelde Baneke. De andere partijen stemmen wel in met het onderzoeken van een extraparlementair college.

CDA-informateur Ger Koopmans noemde een extraparlementair college 'een laatste mogelijkheid voor een college dat alle flanken bij elkaar brengt en dat op een breed gevoel in deze staten stoelt'. Het debat in het Limburgs Parlement loopt momenteel nog.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen