Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse zoete aardappel concurrent voor asperge?

Geplaatst opdinsdag 15 september 2020 - 20:54

Zoete aardappel lijkt geen typisch Limburgse groente, maar daar zou door de klimaatverandering wel eens verandering in kunnen komen.

De zoete aardappel gedijt namelijk prima op de Limburgse zandgronden.

Bataat
Een jaar of vier geleden kwam aspergeteler Franc Goertz uit Maria Hoop op het spoor van de zoete aardappel. Het product is aan een opmars bezig in de Nederlandse keuken en inmiddels ook standaard verkrijgbaar in de supermarkt. En hoewel de meeste zoete aardappelen nu nog in Verenigde Staten worden geteeld, denkt Goertz dat de bataat een stuk minder ver zou hoeven te reizen voordat ze het winkelmandje terecht komen.

Video: L1

Nazomer
De zoete aardappel groeit op lichte zandgronden. En daar heeft Limburg geen gebrek aan. Het is dezelfde grond die ook geschikt is voor asperges, een groente die volop geassocieerd wordt met Limburg.

Met de steeds hogere temperaturen, zeker in de nazomer, wordt de productie van zoete aardappelen extra interessant. Op termijn zou de bataat of zoete aardappel zich dus prima kunnen ontwikkelen tot bekend streekproduct.

Geen bestrijdingsmiddelen nodig
Inmiddels heeft Goertz zo'n 20 hectare staan van de van oorsprong Midden-Amerikaanse knol. Behalve de goede omstandigheden is er nog een ander voordeel voor de teler: “Dit gewas heeft eigenlijk geen gewasbescherming of onkruidverdelger nodig. Je kunt het dus op een biologische manier telen." Dit zorgt volgens Goertz voor een goed imago van het gewas. "Bestrijdingsmiddelen staan bij de consument in een kwaad daglicht.”

Oogstmaand
Eigenlijk had de teler deze maand volop willen gaan oogsten, maar juist het hete nazomerweer heeft hem doen besluiten om hier nog even mee te wachten. "We hebben wat proefstukken gerooid, maar met de weersvooruitzichten wachten we nog minstens een week. Dat zorgt nog voor een flink wat extra tonnen aan opbrengst. Dat scheelt zeker een slok op een borrel."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen