Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse ziekenhuizen schalen kritieke zorg verder af

Geplaatst opdinsdag 23 november 2021 - 19:42

De ziekenhuizen in Limburg schalen veel kritieke planbare zorg af. Deze zorg moet binnen zes weken geleverd worden, anders kan dat lijden tot permanente gezondheidsschade.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Afgeschaald
Zo wordt de planbare kritieke zorg, bijvoorbeeld hartoperaties en operatieve verwijderingen van tumoren, in onze provincie al afgeschaald. Het gaat om 44 procent van deze zorg. Limburg is op dit gebied koploper. Bij het Maastricht UMC+ gebeurt dit al. Ook bij het Laurentius in Roermond is de situatie nijpend. "Bij ons is de kritieke zorg deels afgeschaald", zegt een woordvoerder.

Het Zuyderland ziekenhuis, met locaties in Heerlen en Sittard-Geleen, zit tegen de rand aan, anders moet ook dit ziekenhuis deze zorg afschalen. "We gaan per afspraak kijken of we deze kunnen uitstellen", aldus een woordvoerder van Zuyderland.

Planbare zorg
Verder is 93 procent van de planbare zorg afgeschaald. Dat percentage lag een week geleden nog op 58 procent. Planbare zorg kan na zes weken uitstel voor lichte gezondheidsschade zorgen. Volgens Helen Mertens, voorzitter Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), speelt dit bij alle Limburgse ziekenhuizen.

Daarnaast zijn er minder operatiekamers beschikbaar. Gemiddeld wordt in Limburg 37 procent van de operatiekamers afgeschaald.

Lees ook: Nieuw landsrecord: 1 op de 71 Limburgers positief getest

Druk ernstig
De Limburgse ziekenhuizen beoordelen de druk op de ic's en de kliniek als ernstig. De druk op de kliniek ligt volgens de ziekenhuizen hoger dan op de ic's. Limburg is al een aantal weken koploper qua aantal besmettingen. Vorige week werd duidelijk dat 1 op de 71 Limburgers positief is getest. Dat was een nieuw record.

Lees ook: 'Helft van patiƫnten bij ziekenhuizen is corona-verdacht'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen