Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse winkels dichtgetimmerd uit angst voor rellen

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2021 - 16:42

In verschillende plaatsen in Limburg hebben winkeliers en ondernemers dinsdag hun ramen en etalages dichtgetimmerd uit angst voor mogelijke avondklokrellen.

De paniek slaat toe wanneer er ook dinsdag in verschillende appgroepen wordt gesproken om te gaan rebelleren in Maastricht, Beek, Stein en Susteren.

Lees ook: Noodverordening Beek en Echt-Susteren: signalen over rellen

Alles dicht en weggehaald
Maastrichtse ondernemers aan de Markt, het Sint Amorsplein, het Vrijthof en in Wyck barricaderen hun zaken met houten planken. L1-verslaggever Sjors Abeling is ter plaatse en zegt dat het beeld beangstigend is. "Het lijkt net alsof ik door een oorlogsgebied loop." De etalages zijn leeggehaald en alle terrassen zijn opgeruimd.

Pijnlijk voor de ondernemers
Horecaondernemer Ron Hameleers vindt het pijnlijk om te zien dat dit zo moet gaan. "Te triest voor woorden. Hoe haal je het in je hoofd om een zaak te vernielen en te plunderen? Dit heeft niks meer met een crisis te maken. Die raddraaiers zoeken sensatie en zijn zich niet bewust van de gevolgen", zegt de ondernemer ontdaan.

Ronald Costons, eigenaar van friture Reitz op de Markt, sluit zich aan bij Hameleers. Ook hij had het liever anders gezien. "Ik vind het schandalig. Jongeren gaan tegen het gezag in. Ik denk dat ze zich vervelen en gewoon herrie willen schoppen."

Bouwmarkten gesloten
Omdat de bouwmarkten gesloten zijn, worden de planken van carnaval gebruikt om alles veilig te stellen. Ook hebben winkeliers planken ingeslagen in België. Normaliter is de Maastrichtse binnenstad niet toegankelijk voor verkeer, maar omdat de ondernemers hun zaken willen beschermen staan auto's met aanhangers 's middags voor de ondernemingen geparkeerd.

Ondernemers Maastricht timmeren alles dicht (26 jan 2021)
Foto: L1 (Sjors Abeling)

In de gaten houden
De gemeente Maastricht laat in een reactie weten alles rondom de mogelijke avondklokrellen nauwlettend in de gaten te houden en te monitoren.

Containers
In Susteren pakken ondernemers het op een andere manier aan. Daar worden grote containers geplaatst zodat relschoppers niet kunnen toeslaan. In Beek en Sittard worden ook zaken dichtgetimmerd en in Stein zetten ondernemers hun spullen veilig binnen.

Containers Susteren avondklokrellen (26 jan 2021)
Foto: L1

Noord- en Midden-Limburg
Maandag zetten verschillende steden zoals Venlo en Weert zich schrap voor mogelijke rellen. Daar namen de ondernemers het zekere voor het onzekere. Ramen werden dichtgetimmerd en het terrasmeubilair werd naar binnen gehaald. Uiteindelijk bleef het in die steden rustig; alleen in Geleen liep het uit de hand.

Rellen in Geleen
In Geleen ging een groep van 100 tot 150 relschoppers volgens de politie de straat op. Bij de stadswinkel in Geleen sneuvelde een groot aantal ruiten. In totaal heeft de politie 14 aanhoudingen verricht en 40 relschoppers op de bon geslingerd.

Lees ook: 14 mensen aangehouden tijdens rellen in Geleen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen