Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse werknemers ook tijdens kerst vaak bereikbaar

Geplaatst opmaandag 23 december 2019 - 16:10

Bijna de helft van alle werknemers is vaak buiten werktijd bereikbaar voor werk bijvoorbeeld via telefoon, e-mail of whatsapp. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden.

Bij de Limburgse werknemers is dat tijdens de kerstdagen niet anders.

Rondgang
Bij een korte rondgang tijdens de laatste kerstinkopen in een Maastrichts winkelcentrum geven Limburgers aan dat ook zij mails en berichten beantwoorden tijdens hun vrije dagen. Meestal vinden ze dat niet erg omdat ze graag op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen op hun werk. Voor sommigen geeft niet bereikbaar zijn zelfs een onrustig gevoel omdat ze bang zijn om belangrijke zaken op hun werk te missen.

Twintig ballen hoog houden
Psychologe Mireille Adriaansens uit Meersen krijgt in haar praktijk regelmatig mensen over de vloer die vastlopen in de 24-uurs economie. Volgens haar heeft dit verschillende oorzaken, en ligt het niet alleen aan de continue beschikbaarheid voor de baas. “Het is ook de maatschappij die steeds hogere eisen aan mensen stelt. Buiten het feit dat je 24 uur beschikbaar moet zijn, moet je ook nog een goede ouder zijn, een goed kind voor je ouders. Op alle vlakken wordt er van alles van je verwacht. Je moet twintig ballen tegelijk in de lucht houden, en dat is een onmogelijke opgave,” volgens de Limburgse psychologe.

24-uursdenken
Werknemers moeten zich niet onder druk gezet voelen om hun mobiele telefoon of laptop in privétijd in de gaten te houden. Dan zijn ze ook privé met hun werk bezig en dat veroorzaakt stressklachten. Zakaria Boufangacha, CAO-coördinator van de vakbond FNV: "Het 24-uursdenken is zo vanzelfsprekend dat er bijna geen oog meer is voor een privéleven. Er moet een cultuuromslag komen in dat denken, zodat er meer balans ontstaat tussen privé en werk. Werknemers moeten zelf kunnen besluiten of iets kan wachten tot de volgende dag."

Cultuuromslag
Wisselen van baan kan soms het moment zijn om een cultuuromslag te maken. Bij de nieuwe werkgever laat je dan meteen weten dat je alleen tijdens kantooruren beschikbaar bent voor de baas. Mails en berichten buiten werktijd worden pas de volgende dag beantwoord. In België, Duitsland en Frankrijk hebben grote bedrijven als BMW en Lidl al zulke afspraken met de werknemers gemaakt.

Onbereikbaarheid vastgelegd in CAO
Vakbond FNV ziet de werkdruk toenemen buiten werktijden en heeft daarover voor het eerst afspraken vastgelegd in CAO’s. Sinds dit jaar hebben medewerkers in de gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, wijkverpleging, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg het recht om onbereikbaar te zijn op vrije dagen. Het moet een betere werk-privébalans opleveren voor werknemers, maar er moet ook ruimte blijven voor noodgevallen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen