Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse werknemers ook tijdens kerst vaak bereikbaar

Geplaatst opmaandag 23 december 2019 - 16:10

Bijna de helft van alle werknemers is vaak buiten werktijd bereikbaar voor werk bijvoorbeeld via telefoon, e-mail of whatsapp. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden.

Bij de Limburgse werknemers is dat tijdens de kerstdagen niet anders.

Rondgang
Bij een korte rondgang tijdens de laatste kerstinkopen in een Maastrichts winkelcentrum geven Limburgers aan dat ook zij mails en berichten beantwoorden tijdens hun vrije dagen. Meestal vinden ze dat niet erg omdat ze graag op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen op hun werk. Voor sommigen geeft niet bereikbaar zijn zelfs een onrustig gevoel omdat ze bang zijn om belangrijke zaken op hun werk te missen.

Twintig ballen hoog houden
Psychologe Mireille Adriaansens uit Meersen krijgt in haar praktijk regelmatig mensen over de vloer die vastlopen in de 24-uurs economie. Volgens haar heeft dit verschillende oorzaken, en ligt het niet alleen aan de continue beschikbaarheid voor de baas. “Het is ook de maatschappij die steeds hogere eisen aan mensen stelt. Buiten het feit dat je 24 uur beschikbaar moet zijn, moet je ook nog een goede ouder zijn, een goed kind voor je ouders. Op alle vlakken wordt er van alles van je verwacht. Je moet twintig ballen tegelijk in de lucht houden, en dat is een onmogelijke opgave,” volgens de Limburgse psychologe.

24-uursdenken
Werknemers moeten zich niet onder druk gezet voelen om hun mobiele telefoon of laptop in privétijd in de gaten te houden. Dan zijn ze ook privé met hun werk bezig en dat veroorzaakt stressklachten. Zakaria Boufangacha, CAO-coördinator van de vakbond FNV: "Het 24-uursdenken is zo vanzelfsprekend dat er bijna geen oog meer is voor een privéleven. Er moet een cultuuromslag komen in dat denken, zodat er meer balans ontstaat tussen privé en werk. Werknemers moeten zelf kunnen besluiten of iets kan wachten tot de volgende dag."

Cultuuromslag
Wisselen van baan kan soms het moment zijn om een cultuuromslag te maken. Bij de nieuwe werkgever laat je dan meteen weten dat je alleen tijdens kantooruren beschikbaar bent voor de baas. Mails en berichten buiten werktijd worden pas de volgende dag beantwoord. In België, Duitsland en Frankrijk hebben grote bedrijven als BMW en Lidl al zulke afspraken met de werknemers gemaakt.

Onbereikbaarheid vastgelegd in CAO
Vakbond FNV ziet de werkdruk toenemen buiten werktijden en heeft daarover voor het eerst afspraken vastgelegd in CAO’s. Sinds dit jaar hebben medewerkers in de gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, wijkverpleging, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg het recht om onbereikbaar te zijn op vrije dagen. Het moet een betere werk-privébalans opleveren voor werknemers, maar er moet ook ruimte blijven voor noodgevallen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen