Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse veteraan: 'Het was bepaald geen pretpark'

Geplaatst opzaterdag 27 juni 2020 - 7:00

Henk van der Linden uit Ysselsteyn kan dit jaar niet naar de jaarlijkse Veteranendag. Vanwege het coronavirus gaat het evenement niet door.

"Helaas", zo zegt hijzelf. Elk jaar is Van der Linden aanwezig bij het nationale defilé, al werd hij pas een paar jaar geleden als veteraan erkend. De inwoner van Ysselsteyn is tot op de dag van vandaag bezig om ook financiële compensatie te krijgen.

Rwanda
Henk van der Linden is 77 jaar en denkt nog vaak terug aan zijn missie in Rwanda, in Afrika. "Als ik eraan terugdenk is het niet met plezier. Ik heb daar dingen gezien, waar niemand blij van zou worden. Er zijn zelfs kameraden die er nog steeds niet over durven te praten." Daarom vindt Van der Linden het teleurstellend dat Veteranendag niet doorgaat: "Normaal ben ik er elk jaar bij in Den Haag, ik loop altijd mee in het defilé en ik ontmoet weer mijn kameraden van toen, die er toch een beetje over durven te praten op dat moment."

Kalasjnikov
Terug naar de jaren '90. Van der Linden is onderdeel van de luchtmacht als hij op missie naar Rwanda wordt gestuurd: "Ik kan me dat nog precies herinneren. Op 4 augustus 1994, de verjaardag van mijn dochter, vertrokken we naar Afrika. We gingen daar humanitaire hulp bieden in de strijd tussen de Hutu's en de Tutsi's. Er gebeurden de meest vreselijke dingen. Er werden mensen doodgeschoten, ik heb lijken zien drijven. Het was alles behalve een prettig gezicht en heel erg onveilig. Ik sliep elke nacht met een pistool naast mijn bed." Van der Linden maakte angstige momenten mee: "Ik moest medicijnen wegbrengen en dan gaat zo'n lokaal iemand met je mee en die houdt dan de hele reis van veertig kilometer een kalasjnikov tegen je hoofd."

Gijzeling
Maar dat was niet het ergste, zegt Van der Linden: "We waren op een dag onderweg met water en medicijnen en werden gecontroleerd door militairen. Omdat we zonder mandaat waren gestuurd, hadden we geen officiële papieren. Toen werden we ontwapend en gegijzeld. Een aantal dagen werden ik en mijn collega's gegijzeld. De dingen die ik zag waren ontzettend traumatisch. 's Avonds schoten soldaten lokale mensen dood om indruk te maken op ons en de commandant werd gedwongen om bier te halen voor onze gijzelnemers."

24 augustus
Tijdens de gijzeling werd Van der Linden ook nog opa: "Vanuit het kamp belde mijn luitenant met de mededeling dat ik opa was geboren. Dat was op 24 augustus en als ik het over die datum heb, denk ik niet aan mijn kleinkind maar aan de herinneringen van onze gijzeling. Ook 4 augustus vergeet ik niet snel, het was de dag dat we vertrokken richting Afrika en het was de verjaardag van mijn dochter. Ik kon niet haar toe omdat we vertrokken op missie. Ik heb toen een telegram gestuurd met de mededeling dat alles wel goed zou komen, al was ik daar zelf helemaal niet zeker van. De voorbereiding was namelijk zeer kort."

PTTS
De Roermondenaar heeft aan de gebeurtenissen in Rwanda PTTS (Posttraumatisch stresssyndroom) overgehouden, een angststoornis. "Als in het Journaal beelden van ISIS worden getoond denk ik terug aan die periode. Ik krijg nog steeds hulp om de gebeurtenissen enigszins te kunnen verwerken. Ik durf er over te praten, maar denk nog vaak terug aan 1994."

Hond
Van der Linden verloor een aantal jaren geleden ook nog zijn vrouw: "Zij is drie jaar geleden overleden aan een hartstilstand. Een paar maanden later stierf ook nog mijn hond. Daardoor kon ik tegen niemand praten. Een grote klap voor mij. Ik heb nu zelf een hond opgeleid tot een soort van hulphond. Tegen hem kan ik mijn verhaal doen en hij steunt mij echt."

Waardering
Naast zijn werk in Rwanda heeft Van der Linden ook nog onder meer in Duitsland gediend, tijdens de Koude Oorlog. Toch duurde het jaren voordat hij de echte veteranenstatus kreeg: "Dat heeft ontzettend lang geduurd en pas twee jaar geleden kreeg ik het Draaginsigne voor Gewonde Veteranen. Het was een schitterende dag, waarbij onder andere mijn oude commandant aanwezig was." Toch is Van der Linden op financieel gebied nog aan het strijden voor waardering: "Financieel ben ik nog steeds bezig. Maar dat een is heel proces. Onlangs zijn er weer papieren kwijt geraakt. Daardoor duurt het alleen maar langer."

Door het hele proces vindt Van der Linden het extra verschrikkelijk dat alle Veteranendagen niet doorgaan, zowel landelijk als regionaal: "Veteranendag is heel erg belangrijk. Iedereen moet zijn verhaal kunnen vertellen en de kans krijgen om geëerd te worden."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen