Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse Veiligheidsregio's zien niks in mondkapjesplicht

Geplaatst opdinsdag 28 juli 2020 - 21:16

De twee Limburgse Veiligheidsregio's zien een landelijke mondkapjesplicht niet zitten. Dat laten Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord en Emilie Roemer van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg dinsdagavond weten.

Zij zitten wat dat betreft op dezelfde lijn als het kabinet, die een landelijke verplichting op mondkapjes in de openbare ruimte ook niet ziet zitten, zo meldt de NOS. Alleen in het openbaar vervoer zijn mondkapjes op dit moment voor iedereen verplicht.

Rotterdam
"Ik kan me overigens wel voorstellen dat Ahmed Aboutaleb in Rotterdam op lokaal niveau mondkapjes wel verplicht wil kunnen stellen", zegt Scholten, die in het dagelijks leven burgemeester van Venlo is. "Hij heeft op dit moment echt met veel besmettingen te maken", vult Scholten aan.

Kalverstraat
"Voor de Kalverstraat in Amsterdam kan ik me een mondkapjesplicht voorstellen", zegt de Heerlense burgemeester Roemer, die ambtgenote Annemarie Penn van Maastricht vervangt, omdat ze vakantie heeft. "Maar de problemen die bij Femke Halsema in Amsterdam spelen, hebben we hier in Zuid-Limburg niet."

Veiligheidsberaad
Scholten en Roemer reizen woensdag af naar Utrecht voor een overleg met het Veiligheidsberaad. Daarin zitten alle 25 voorzitters van de Nederlandse veiligheidsregio's. Zij bespreken dan de bevindingen van het Outbreak Management Team (OMT). Het OMT, adviesorgaan van het kabinet, heeft dinsdag gesproken over het wel of niet verplicht stellen van mondkapjes.

Afstand
In België zijn mondkapjes op steeds meer plekken verplicht, maar voor Limburg zitten Roemer en Scholten op exact dezelfde lijn. "Ik blijf iedereen op het hart drukken om de RIVM-richtlijnen na te leven", zegt Roemer. "Houd die anderhalve meter afstand."

Lees ook: Mondkapjes op veel plekken verplicht in België

Toestemming
Scholten legt verder uit dat een burgemeester niet zelfstandig kan besluiten om lokaal een mondkapjesplicht in te stellen. "Als voorzitter van de Veiligheidsregio ga ik daarover." Daarmee bedoelt Scholten dat die burgemeester van hem toestemming voor die verplichting moet krijgen. "Maar zoiets is in Limburg dus nog niet aan de orde."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen