Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse veeboeren blij na intrekken stikstofmaatregel

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2020 - 19:06

De Limburgse rundveehouders zijn opgelucht dat landbouwminister Carola Schouten de omstreden veevoermaatregel heeft ingetrokken.

Door de dieren eiwitarm voer te geven, zou volgens dat plan de stikstofuitstoot worden teruggedrongen zodat de bouwsector niet in de problemen komt. Het plan van de minister leidde tot fel protest, omdat melkveehouders bang waren dat de gezondheid van hun dieren er onder te lijden zou krijgen.

Lees ook: Boeren blokkeren A2 bij Ittervoort met tractoren

Werkt niet
Maar onderzoek van Wageningen University heeft uitgewezen dat die maatregel niet werkt. Door de droge zomer zit er in het gras nu minder eiwit dan normaal. Om de dieren gezond te houden moeten veeboeren dus weer extra krachtvoer geven, wat de maatregel teniet doet.

Boerenverstand
"Met ons gezond boerenverstand zeggen we al maanden dat het plan niet zou werken", zegt melkveehouder Mayco ten Kate uit Nederweert. "Ik ben blij dat de minister nu bij zinnen komt."

Video: L1

Alternatieven
Léon Faassen van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB is opgelucht, en denkt dat ook de protesten van de landbouw een rol hebben gespeeld in de beslissing van de minister. "We hebben als lobby veel argumenten aangedragen, en ik denk dat ze ook daardoor overstag is gegaan", zegt Faassen bij L1 Vandaag. "Er zijn meer manieren om de stikstofuitstoot terug te brengen. Betere stallen, de dieren meer buiten, water bij de mest, dat soort dingen. Dat de minister daar maar eens naar gaat kijken."

Overleg
De boerenlobby gaat met de veehouders in overleg om te kijken naar volgend jaar, welke maatregelen er dan genomen moeten worden. "We gaan samenwerken om tot werkbare oplossingen te komen", aldus LLTB-voorzitter Faassen.

Veevoer koe rund melkveehouderij
Foto: L1 (Lex van Moorsel)
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen