Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse veeboeren blij na intrekken stikstofmaatregel

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2020 - 19:06

De Limburgse rundveehouders zijn opgelucht dat landbouwminister Carola Schouten de omstreden veevoermaatregel heeft ingetrokken.

Door de dieren eiwitarm voer te geven, zou volgens dat plan de stikstofuitstoot worden teruggedrongen zodat de bouwsector niet in de problemen komt. Het plan van de minister leidde tot fel protest, omdat melkveehouders bang waren dat de gezondheid van hun dieren er onder te lijden zou krijgen.

Lees ook: Boeren blokkeren A2 bij Ittervoort met tractoren

Werkt niet
Maar onderzoek van Wageningen University heeft uitgewezen dat die maatregel niet werkt. Door de droge zomer zit er in het gras nu minder eiwit dan normaal. Om de dieren gezond te houden moeten veeboeren dus weer extra krachtvoer geven, wat de maatregel teniet doet.

Boerenverstand
"Met ons gezond boerenverstand zeggen we al maanden dat het plan niet zou werken", zegt melkveehouder Mayco ten Kate uit Nederweert. "Ik ben blij dat de minister nu bij zinnen komt."

Video: L1

Alternatieven
Léon Faassen van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB is opgelucht, en denkt dat ook de protesten van de landbouw een rol hebben gespeeld in de beslissing van de minister. "We hebben als lobby veel argumenten aangedragen, en ik denk dat ze ook daardoor overstag is gegaan", zegt Faassen bij L1 Vandaag. "Er zijn meer manieren om de stikstofuitstoot terug te brengen. Betere stallen, de dieren meer buiten, water bij de mest, dat soort dingen. Dat de minister daar maar eens naar gaat kijken."

Overleg
De boerenlobby gaat met de veehouders in overleg om te kijken naar volgend jaar, welke maatregelen er dan genomen moeten worden. "We gaan samenwerken om tot werkbare oplossingen te komen", aldus LLTB-voorzitter Faassen.

Veevoer koe rund melkveehouderij
Foto: L1 (Lex van Moorsel)
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen