Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse toprestaurants schreeuwen om personeel

Geplaatst opzaterdag 19 oktober 2019 - 20:03

De Limburgse toprestaurants zijn naarstig op zoek naar personeel. Met name de bediening is een probleem.

Sommige restaurants hebben daarom bewust gekozen om slechts vier dagen per week open te gaan, zoals de Roermondse sterrenzaak One.

Vrije dag
Eigenaresse Betany Delong van One zegt de openingstijden al in te perken om het voor het personeel aantrekkelijker te maken. "We hadden tot voor kort twee vrije dagen per week. Daar maken we nu dus drie van. Voordeel is wel dat we op de vier werkdagen steeds hetzelfde team ter beschikking kunnen hebben."

Uitdaging
Vooral in de bediening hebben sterrenchefs een uitdaging. "Werken in de bediening wordt vaak niet gezien als een functie waarmee je op langere termijn carrière kunt maken", denkt Delong.

Talenten
En dat is jammer, vindt ook Petro Kools van restaurant Da Vinci in Maasbracht. Hij is zelf actief in de bediening. "Dit jaar hebben zich geen nieuwe talenten voor de bediening aangediend. Dat betekent dat we extra ons best doen om de bestaande crew te binden aan onze zaak. En af en toe moeten we een zzp’er inhuren." Restaurant Da Vinci, één ster op zak, geeft personeel in het weekend wel eens een dag vrij. "We moeten iets doen, anders krijg je niemand meer."

Passie
Toch zijn er nog altijd jonge talenten die wél passie voor het vak hebben en het werken in avonden en weekenden voor lief nemen. "Wij hebben daarentegen op maandag en dinsdag vrij als anderen moeten werken of studeren, dus dat is ook fijn", zegt leerling-kok Joep Gommans van restaurant One. "En je kunt op zaterdagavond, nadat de keuken gesloten is, ook nog prima op stap gaan. Of doordeweeks wat vaker afspreken met vrienden. Je moet daar gewoon zelf een modus in zien te vinden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen