De Limburgse toprestaurants zijn naarstig op zoek naar personeel. Met name de bediening is een probleem.
Sommige restaurants hebben daarom bewust gekozen om slechts vier dagen per week open te gaan, zoals de Roermondse sterrenzaak One.
Vrije dag
Eigenaresse Betany Delong van One zegt de openingstijden al in te perken om het voor het personeel aantrekkelijker te maken. "We hadden tot voor kort twee vrije dagen per week. Daar maken we nu dus drie van. Voordeel is wel dat we op de vier werkdagen steeds hetzelfde team ter beschikking kunnen hebben."
Uitdaging
Vooral in de bediening hebben sterrenchefs een uitdaging. "Werken in de bediening wordt vaak niet gezien als een functie waarmee je op langere termijn carrière kunt maken", denkt Delong.
Talenten
En dat is jammer, vindt ook Petro Kools van restaurant Da Vinci in Maasbracht. Hij is zelf actief in de bediening. "Dit jaar hebben zich geen nieuwe talenten voor de bediening aangediend. Dat betekent dat we extra ons best doen om de bestaande crew te binden aan onze zaak. En af en toe moeten we een zzp’er inhuren." Restaurant Da Vinci, één ster op zak, geeft personeel in het weekend wel eens een dag vrij. "We moeten iets doen, anders krijg je niemand meer."
Passie
Toch zijn er nog altijd jonge talenten die wél passie voor het vak hebben en het werken in avonden en weekenden voor lief nemen. "Wij hebben daarentegen op maandag en dinsdag vrij als anderen moeten werken of studeren, dus dat is ook fijn", zegt leerling-kok Joep Gommans van restaurant One. "En je kunt op zaterdagavond, nadat de keuken gesloten is, ook nog prima op stap gaan. Of doordeweeks wat vaker afspreken met vrienden. Je moet daar gewoon zelf een modus in zien te vinden."