Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse theaterfestivals broeden op alternatieve plannen

Geplaatst opwoensdag 22 april 2020 - 17:22

Theaterfestivals Cultura Nova en het Limburg Festival hopen dat zij dit jaar nog een programma kunnen presenteren.

Omdat evenementen tot 1 september zijn geschrapt vanwege de coronacrisis, gaat er een streep door beide theaterfestivals die in augustus zouden plaatsvinden.

Live variant
"Wat mij betreft is dat een live variant", zegt Cultura Nova-organisator Fiedel van der Hijden woensdag in L1 Vandaag. Hij bedoelt daarmee dat theater wat hem betreft een ervaring is waar je als toeschouwer live bij moet zijn. Maar een combinatie van een live beleving met een online stream sluit hij niet op voorhand uit.

Knoop
Vrijdag hoopt Van der Hijden een knoop door te kunnen hakken over de jubileumeditie van Cultura Nova, na overleg met de Raad van Toezicht van het Heerlense festival. "Het liefst heb ik een normale uitvoering van het festival, maar het zijn abnormale tijden", geeft Van der Hijden aan. Hij kan zich voorstellen dat er minder dagen achter elkaar voorstellingen zijn.

Lees ook: Onzekerheid over 30ste editie Cultura Nova in Heerlen

De dertigste uitvoering van Cultura Nova stond gepland van 21 tot en met 30 augustus. Vanwege het jubileum zou het openingsweekend bol staan van gratis toegankelijke voorstellingen.

Lees ook: Jubileumeditie van Cultura Nova krijgt gratis openingsweekend

Spreiding
Het Limburg Festival denkt erover na om voorstellingen te programmeren in november en december van dit jaar en in januari en februari 2021. "Als de richtlijnen deze spreiding toelaten", zegt festivaldirecteur Jan Klompen er direct bij. Het Limburg Festival zou plaatsvinden van 12 tot en met 16 augustus in diverse steden en dorpen in Midden-Limburg. In 2019 brachten 50 gezelschappen in totaal 175 voorstellingen voor ongeveer 40.000 bezoekers.

Idee
"Het idee waar we mee spelen is om iedere maand één weekend één gezelschap een voorstelling op locatie te laten spelen en dat zij die voorstelling in dat weekend meerdere keren op de planken brengen." Theaterwandelingen en theaterfietstochten zitten er dit jaar niet in, geeft Klompen aan.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen