Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse telers zien brood in zacht fruit-toerisme

Geplaatst opwoensdag 25 augustus 2021 - 15:56

Noord-Limburgse telers van zacht fruit willen hun producten ook steeds meer inzetten als toeristische activiteit of voor dagrecreatie.

Onder meer daarvoor is de stichting Berry Briljant opgericht, een groep telers die van het themapark Aardbeienland in Horst een centrum voor al het zacht fruit uit Noord-Limburg wil maken.

Onderkomen
In Noord-Limburg is zo'n 70 procent van de Nederlandse zacht fruit sector gevestigd", zegt Evi Timmermans van Aardbeienland. "Dan heb je het bijvoorbeeld over aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen of mirabellen. Aardbeienland was als themapark wat onderkomen, maar we hebben een doorstart gemaakt en willen het verder uitbouwen."

Centrale plek
De groei van Aardbeienland in Horst gaat niet alleen om het themapark. Er is bijvoorbeeld ook al een onderzoeksinstituut gevestigd om telers te ondersteunen bij innovaties. Het wereldwijd opererende instituut Delphy heeft een locatie voor specifiek onderzoek naar zacht fruit gevestigd naast Aardbeienland. "Zo is er nog een reeks partners. We willen we een centrale plek worden waar de mensen in de sector elkaar kunnen ontmoeten en deze markt verder uitbouwen", zegt Timmermans.

Toerisme en recreatie
Telers zien behalve hun taak als fruitleverancier dus ook steeds meer mogelijkheden die toerisme en recreatie bieden voor de fruitsector. Volgens het platform agrotoerisme zijn inmiddels zo'n 200 telers in Noord-Limburg actief in die sector. Er zijn blauwe bessen-fietsroutes, je kunt picknicken bij de boer en bijvoorbeeld zelf je vruchten plukken.

Noodzaak
"Wij zijn er vorig jaar mee gestart uit noodzaak", zegt fruitboerin Susanne Görtz. "Vanwege corona konden wij onze mirabellen niet kwijt. We hebben toen gezegd: kom maar plukken. Daar is zo enthousiast op gereageerd dat mensen ons in het voorjaar al belden of er dit jaar weer een mirabellen-pluk-dag zou komen. Toen hebben we hem dus georganiseerd. Supergezellig, echt een dagje op het land voor de mensen. Je kunt als teler zo ook de liefde voor je product delen", glundert Susanne terwijl er weer tachtig kilo verkochte mirabellen op de weegschaal staat.

Lees ook: Hulptroepen plukken massaal mirabellen in Baarlo

Zomerserie
Deze week gaat L1 in een zomerserie langs op plekken die zich de komende jaren graag verder willen ontwikkelen als toeristische attracties of locaties voor dagrecreatie. Zoals vandaag het agrotoerisme in Noord-Limburg.

Eerder gingen waren we op de Maasplassen en Valkenburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen