Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse telers huiverig voor legale wietteelt

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 13:50

Tuinbouw-ondernemers in Limburg zijn huiverig om deel te nemen aan het experiment voor de legale teelt van wiet. Telers ervaren nog steeds intimidatie vanuit het criminele drugscircuit.

Dat weerhoudt telers ervan op legale wijze dezelfde wietmarkt te betreden en concurrent te worden van criminelen.

Intimidatie
Dat zegt Glastuinbouw Nederland, de belangenorganisatie van telers die onder meer groenten, fruit en planten telen in kassen. Ook de legale wietteelt, die volgend jaar in Nederland van start moet gaan als experiment, zou in kassen moeten plaatsvinden. "Maar er zitten enorme risico's aan", zegt Jean Aerts, voorzitter van de afdeling Limburg van Glastuinbouw Nederland. "Los van zakelijke risico's betreed je toch een markt waar ook criminelen actief zijn en die laten zich de handel niet zomaar afpakken. Dat hebben we in het verleden vaker gezien."

Volgens Aerts gebeurt het nog steeds dat in de nabijheid van agrarische bedrijven zomaar plots schoten worden gelost. "Pure intimidatie. Ze willen mensen de mond snoeren die mogelijk iets hebben gezien wat niet deugt. Brabant en Limburg zijn het hart van de drugsproductie, pottenkijkers kunnen ze niet hebben."

Angst aangejaagd
Het gaat dan bijvoorbeeld om situaties waarin criminelen een oude schuur gebruiken om hun handelswaar te produceren. Of een praktijk die allang bestaat: hennepplantages midden in maisvelden. Getuigen wordt angst aangejaagd om ze zo de mond te laten houden. "Tot enkele jaren geleden voerde de politie helikoptervluchten uit om die hennep op te sporen", zegt Roel Boots van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB). "De politie doet dat niet meer, maar wij willen het wel weer gaan doen. Leden laten weten dat ze ondersteuning willen."

Miljoenenmarkt
Emeritus hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut publiceerde eerder al onder meer over de legalisering van wiet in enkele Amerikaanse staten. Hij is niet overtuigd van het aanstaande experiment in Nederland. "Dit neemt criminelen niet de wind uit de zeilen, er zal volop illegale cannabishandel blijven. Het is een miljoenenmarkt en die kun je niet bedienen met een experiment in een paar steden."

Hij snapt ook dat telers geen zin hebben om allerlei risico's te lopen. "Voor die criminelen is dit geen gezellig experimentje, maar het raakt hun handel. Dat zullen ze niet accepteren. Ik kan heel goed begrijpen dat legale telers daar voor terugdeinzen. De drugscriminelen zijn steeds gewelddadiger geworden, daar wil je niks mee te maken hebben."

In die sfeer is het niet aantrekkelijk voor agrariërs om in de legale hennepteelt te gaan. Daarnaast vraagt het experiment grote investeringen. De productielocatie moet zwaar beveiligd worden, ook de transporten van de cannabis hebben beveiliging nodig. Een enkele producent van medicinale cannabis doet dat zelfs op een geheime locatie in Nederland. Een kleine rondgang langs telers in Noord-Limburg leert dat er geen animo is om in de cannabisteelt te gaan. Sommige telers willen er überhaupt niets over zeggen.

Coffeeshops
Aan het experiment met legale wiet doen tien steden mee, waaronder Heerlen en Maastricht. Dat betekent dat straks alle coffeeshops in die steden legaal geteelde wiet moeten gaan verkopen. "Maar nog geen idee wie de wiet gaat produceren", zegt Marc Joseman, spreekbuis van de Maastrichtse coffeeshops. "Er komt nogal wat bij kijken, moet je zin in hebben. En wij hebben ook nog wat punten te bespreken met de overheid. Maar omdat we nog in overleg zijn, zeg ik daar even niks over." Ook in Heerlen houden coffeeshophouders de kaken stijf op elkaar.

Belangstellende ondernemers kunnen zich sinds 1 juli melden bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het ministerie heeft tien vergunningen te vergeven om legaal wiet te gaan telen. Op dit moment is alleen bekend dat een groep ondernemers in Noord-Brabant onder de naam Project C voor een vergunning in aanmerking wil komen. Een bedrijfsadviseur in Limburg kent een ondernemer die er ook over nadenkt, maar beiden schuwen de publiciteit.

Criminoloog Fijnaut stelt dat als je de wietteelt uit de criminele sfeer wilt halen, je het veel groter moet aanpakken. "Dat moet je dan Europees gaan regelen, pas dan kun je de georganiseerde misdaad misschien een klap toebrengen."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen