Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse telers huiverig voor legale wietteelt

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 13:50

Tuinbouw-ondernemers in Limburg zijn huiverig om deel te nemen aan het experiment voor de legale teelt van wiet. Telers ervaren nog steeds intimidatie vanuit het criminele drugscircuit.

Dat weerhoudt telers ervan op legale wijze dezelfde wietmarkt te betreden en concurrent te worden van criminelen.

Intimidatie
Dat zegt Glastuinbouw Nederland, de belangenorganisatie van telers die onder meer groenten, fruit en planten telen in kassen. Ook de legale wietteelt, die volgend jaar in Nederland van start moet gaan als experiment, zou in kassen moeten plaatsvinden. "Maar er zitten enorme risico's aan", zegt Jean Aerts, voorzitter van de afdeling Limburg van Glastuinbouw Nederland. "Los van zakelijke risico's betreed je toch een markt waar ook criminelen actief zijn en die laten zich de handel niet zomaar afpakken. Dat hebben we in het verleden vaker gezien."

Volgens Aerts gebeurt het nog steeds dat in de nabijheid van agrarische bedrijven zomaar plots schoten worden gelost. "Pure intimidatie. Ze willen mensen de mond snoeren die mogelijk iets hebben gezien wat niet deugt. Brabant en Limburg zijn het hart van de drugsproductie, pottenkijkers kunnen ze niet hebben."

Angst aangejaagd
Het gaat dan bijvoorbeeld om situaties waarin criminelen een oude schuur gebruiken om hun handelswaar te produceren. Of een praktijk die allang bestaat: hennepplantages midden in maisvelden. Getuigen wordt angst aangejaagd om ze zo de mond te laten houden. "Tot enkele jaren geleden voerde de politie helikoptervluchten uit om die hennep op te sporen", zegt Roel Boots van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB). "De politie doet dat niet meer, maar wij willen het wel weer gaan doen. Leden laten weten dat ze ondersteuning willen."

Miljoenenmarkt
Emeritus hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut publiceerde eerder al onder meer over de legalisering van wiet in enkele Amerikaanse staten. Hij is niet overtuigd van het aanstaande experiment in Nederland. "Dit neemt criminelen niet de wind uit de zeilen, er zal volop illegale cannabishandel blijven. Het is een miljoenenmarkt en die kun je niet bedienen met een experiment in een paar steden."

Hij snapt ook dat telers geen zin hebben om allerlei risico's te lopen. "Voor die criminelen is dit geen gezellig experimentje, maar het raakt hun handel. Dat zullen ze niet accepteren. Ik kan heel goed begrijpen dat legale telers daar voor terugdeinzen. De drugscriminelen zijn steeds gewelddadiger geworden, daar wil je niks mee te maken hebben."

In die sfeer is het niet aantrekkelijk voor agrariërs om in de legale hennepteelt te gaan. Daarnaast vraagt het experiment grote investeringen. De productielocatie moet zwaar beveiligd worden, ook de transporten van de cannabis hebben beveiliging nodig. Een enkele producent van medicinale cannabis doet dat zelfs op een geheime locatie in Nederland. Een kleine rondgang langs telers in Noord-Limburg leert dat er geen animo is om in de cannabisteelt te gaan. Sommige telers willen er überhaupt niets over zeggen.

Coffeeshops
Aan het experiment met legale wiet doen tien steden mee, waaronder Heerlen en Maastricht. Dat betekent dat straks alle coffeeshops in die steden legaal geteelde wiet moeten gaan verkopen. "Maar nog geen idee wie de wiet gaat produceren", zegt Marc Joseman, spreekbuis van de Maastrichtse coffeeshops. "Er komt nogal wat bij kijken, moet je zin in hebben. En wij hebben ook nog wat punten te bespreken met de overheid. Maar omdat we nog in overleg zijn, zeg ik daar even niks over." Ook in Heerlen houden coffeeshophouders de kaken stijf op elkaar.

Belangstellende ondernemers kunnen zich sinds 1 juli melden bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het ministerie heeft tien vergunningen te vergeven om legaal wiet te gaan telen. Op dit moment is alleen bekend dat een groep ondernemers in Noord-Brabant onder de naam Project C voor een vergunning in aanmerking wil komen. Een bedrijfsadviseur in Limburg kent een ondernemer die er ook over nadenkt, maar beiden schuwen de publiciteit.

Criminoloog Fijnaut stelt dat als je de wietteelt uit de criminele sfeer wilt halen, je het veel groter moet aanpakken. "Dat moet je dan Europees gaan regelen, pas dan kun je de georganiseerde misdaad misschien een klap toebrengen."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen