Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse tankstations leveren 13 miljoen voor staatskas op

Geplaatst opvrijdag 11 september 2020 - 16:08

De veiling van de huurrechten van drie Limburgse tankstations heeft deze week ruim 13,7 miljoen euro opgeleverd voor de Nederlandse staatskas.

Het gaat om de Romeinse Put bij Oirlo langs de A73, De Meiberg bij Weert langs de A2 en tankstation Zwartewater langs de A67 bij Venlo. Alle drie de locaties blijven eigendom van de huidige uitbater. Behalve de veilingprijzen, krijgt de overheid per jaar ook huuropbrengsten voor de drie locaties.

Vier miljoen
De winnaars van de biedingen mogen hun locatie vijftien jaar lang uitbaten. Het meeste werd betaald voor het tankstation Romeinse Put bij Oirlo. EG Retail (Esso) telde ruim 13,5 miljoen euro neer voor het behoud van de huurrechten. Dat was fors meer dan het op één na duurste bod dat binnenkwam. De andere geïnteresseerde wilde 4,7 miljoen betalen. Van de 13,5 miljoen vloeit 30 procent terug naar de staatskas, wat uitkomt op een bedrag van iets meer van 4 miljoen euro.

Tweede ronde
Bij de Meiberg (BP) en Zwartewater (BP) werd het tweede bod niet bekendgemaakt door de overheid, omdat deze veilingen in de tweede ronde werden beslecht. Aan de Meiberg verdiende de staat 6,1 miljoen en voor het tankstation in Venlo 3,5 miljoen.

Knuvelkes
Vorig jaar had de staat pech in Limburg. Omdat het enige provinciale tankstation in die veiling (langs de A76 in Maasbree) van eigenaar wisselde, ging het geld volgens de regels van de veiling naar de vorige uitbater. Daardoor hield de overheid niets over. In 2018 stond er eveneens één tankstation op de veiling: Knuvelkes op de A2 bij Eijsden. Uitbater Enviem behield de huurrechten, waardoor 2,6 miljoen euro in de staatskas terechtkwam.

Concurrentie
De overheid besloot in 2002 om alle tankstations langs rijkswegen via een veiling te huur aan te bieden. Op die manier moet concurrentie langs de Nederlandse wegen bevorderd worden. Tot 2002 hadden pomphouders een doorlopend contract, waardoor het voor nieuwe bedrijven lastig was zich ergens te vestigen.

2022
Landelijk werden dit jaar de huurrechten van 29 tankstations geveild. Dat leverde in totaal 80 miljoen euro op, veel meer dan de 33,3 miljoen die er vorig jaar verdiend werd. In 2019 werden er wel minder tankstations geveild: negentien. Volgend jaar staan er geen Limburgse tankstations op de veilingslijst. De eerstvolgende die in deze provincie onder de hamer gaan, zijn de Esso-tankstations op de A67 bij Arcen en de A73 bij Venray in 2022.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen