Limburgse versie Gruffalo is Gröffelo

Video: Populair kinderboek vertaald in Limburgs

Al meer dan zestig keer werd het beroemde kinderboek The Gruffalo vertaald. Van Hebreeuws tot Baskisch en van IJslands tot Chinees bestaan er versies van het boek. Vanaf nu ligt er ook een Limburgse versie in de winkel.

Limburgse les op Vincent van Goghschool in Roermond, nr 1 (10 mrt 2020)
Kinderen met buitenlandse achtergrond leren Limburgs dialect

Kinderen van de multiculturele Vincent van Goghschool in Roermond hebben de afgelopen periode lessen gevolgd over Limburgse taal en cultuur.

Limburgs dialect krijgt status van erkende streektaal

De Rijksoverheid erkent het Limburgs als volwaardige streektaal.

'Limburgs moet erkend worden als regionale taal'

Het provinciebestuur wil dat het Limburgs door het Rijk wordt erkend als regionale taal. Dat zou erg helpen bij het streven om meer Limburgers dialect te laten spreken.

Onderzoek: Limburgers toongevoeliger dan Chinezen

De Limburgse taal staat in andere delen van Nederland bekend om de zangerigheid, maar nu blijkt dat Limburgers heel goed zijn in het horen van subtiele woordmelodieverschillen. Beter zelfs dan Chinezen, die daar al in uitblinken.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten