Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse starters kunnen duurdere woning kopen

Geplaatst opwoensdag 11 december 2019 - 15:07

Het provinciebestuur gaat de limiet voor een starterslening verder verhogen.

Momenteel wordt de lening verstrekt bij een maximale koopprijs van 185.000 euro voor een huis. Dat wordt waarschijnlijk opgetrokken naar 210.000 euro.

Verhogen
Dat blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van Lokaal-Limburg. Die wilde het bedrag verhogen naar 220.000 euro.

Lees ook: Lokaal-Limburg: starterslening verder verhogen

Stijgende prijzen
De partij pleitte voor de verhoging vanwege de stijgende prijzen van koopwoningen. Het provinciebestuur vindt ook dat die stijging "een verhoging rechtvaardigt en de vastgestelde prijs niet meer actueel is". In het eerste kwartaal van 2020 komt het provinciebestuur met een uitgewerkt voorstel over hoe de succesvolle starterslening precies wordt aangepast.

Maatwerk
Overigens wordt uit het antwoord van het provinciebestuur ook duidelijk dat dit jaar al in zes gemeenten een hogere lening is gegeven omdat de huizenprijzen daar fors zijn gestegen. Dit "lokaal maatwerk" is toegepast in Mook en Middelaar, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Nederweert, Maasgouw en Roermond.

20 procent
De starterslening biedt mensen de mogelijkheid om toch een huis te kopen als ze dat niet volledig door de bank gefinancierd krijgen. Zij hoeven pas na drie jaar rente en aflossing te betalen. Via de lening wordt maximaal 20 procent van de waarde van de woning gefinancierd. Bij de huidige regeling gaat het om maximaal 37.000 euro. Bij een verhoging naar 210.000 euro om ten hoogste 42.000 euro.

Afspraak
Aan de starterslening doen 28 van de 31 Limburgse gemeenten mee. De afspraak is dat de provincie 75 procent van de lening voor haar rekening neemt, een gemeente 25 procent. Heerlen, Maastricht en Valkenburg zijn de enige drie gemeenten die momenteel niet meedoen.

Motie
Heerlen doet niet mee vanwege de lage huizenprijzen waardoor een starter ook zonder regeling een huis kan kopen. Maar begin november heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om toch aan te sluiten.

Weinig animo
Maastricht doet officieel wel mee maar heeft onvoldoende budget uitgetrokken voor het verlenen van de leningen. In 2020 wil Maastricht wel weer meedoen, zo meldt het provinciebestuur. Valkenburg is gestopt omdat er te weinig animo was bij de starters in de gemeente. Maar ook die gemeente gaat hernieuwde deelname alsnog bekijken.

In december 2018 werd de grens om voor een starterslening in aanmerking te komen al opgetrokken van 173.000 naar 185.000 euro. Dat gebeurde op initiatief van toenmalig VVD-statenlid Anton Kirkels. Ook toen was het argument de stijgende prijs van koopwoningen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen