Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse 'Sjtumpkes' voor zwemtocht Van der Weijden

Geplaatst opwoensdag 19 juni 2019 - 16:46

Maarten van der Weijden doet vrijdag om 17:30 uur een nieuwe poging om de Friese Elfsteden te zwemmen. De voeding voor de zwemmer wordt deze keer verzorgd door een bedrijf uit Geleen.

Het eten van vorig jaar bleek tijdens zijn laatste, mislukte poging een verbeterpunt. Nu moeten Limburgse 'sjtumpkes' en bisschopsbrood Van der Weijden richting Leeuwarden brengen.

Gebrekkig
De olympisch kampioen kwam in Geleen terecht door de Limburgse bewegingswetenschapper Gerard Rietjens. Die wees Van der Weijden op de gebrekkige voeding tijdens zijn laatste poging. De zwemmer moest toen na 163 kilometer volledig uitgeput opgeven.

Menu
Het Geleense Daily Fresh Food werkte eerder met Lotto Jumbo, de handballers van Lions en ook de triatlonbond is vaste klant. "Zijn vermogen om te eten wordt minder tijdens de tocht, hij kan niet meer goed kauwen. Daar houden we rekening mee door de pasta bijvoorbeeld heel klein te maken", zo vertelt kok Rob Bartels. "En we zorgen dat hij niet te veel vezels binnenkrijgt. Normaal gesproken is dat gezond, maar vezels zorgen ook voor een voldaan gevoel. En voor Maarten is het juist heel belangrijk dat hij honger houdt, en dat zijn eten makkelijk verteert. Vezelarm, met veel koolhydraten, dat is ons menu."

Proeven
Van der Weijden bezocht de vestiging in Geleen om een aantal maaltijden te proeven. "Hij was een makkelijke eter", zo vertelt Jorg Lacroix, woordvoerder van het bedrijf. "Alleen vis eet hij niet graag. Op basis van de maaltijden die hij lekker vond, hebben we het menu voor de Elfstedentocht vastgesteld. Waarbij we bijvoorbeeld paprika vervangen door een tomaat zonder schil, dat is beter voor hem. Maar het gerecht moet wel smaak houden, het moet wel een 'bite' houden."

Video: L1

'Friese carnaval'
De Geleense delegatie reist vrijdag met drie man af naar Friesland. "Om 15:00 uur gebruikt Maarten zijn laatste maaltijd, om 17:30 uur gaat hij dan in het water. Wij rijden met een camper en een koelwagen rond om het hele circus te volgen. Het zullen wel gebroken nachten worden, vrees ik. Adrenaline is er genoeg. Het wordt een beetje Friese carnaval, zo heb ik het idee."

Streekproducten
De maaltijden voor Van der Weijden hebben een forse Limburgse component. "Alle ingrediënten die we gebruiken, zijn producten hier uit de streek. Het ontbijt doen we samen met de Bisschopsmolen in Maastricht, zoals mueslirepen en broodjes met abrikoos. En voor het avondeten hebben we 'sjtumpkes', echte Limburgse gehaktballetjes. Die vond Maarten heerlijk."

Uitrusten
Lacroix ontwierp ook een speciale mat, waarop de zwemmer rustig kan eten. "Zelfgemaakt, na overleg met Maarten. Hij heeft verschillende boten die hem volgen. Bij de eerste boot komt die eetmat te liggen, waar hij ook op kan leunen, zodat hij even kan rusten. Het zijn van die matten uit het zwembad voor de kinderen, waarvan we er drie op elkaar hebben geplakt. Daarna hebben we de ruimte voor het eten uitgefreesd, daar kan het bakje voor Maarten dan in."

Limburgse brandstof
De Elfstedentocht van Maarten van der Weijden start komende vrijdag om 17:30 uur. Op maandag hoopt hij na 199 kilometer om 20:00 uur weer in Leeuwarden te finishen, op Limburgse brandstof.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen