Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse scholenkoepels blij met duidelijkheid

Geplaatst opdonderdag 12 maart 2020 - 21:32

Scholen hebben begrip voor de beslissing van het kabinet om scholen open te houden.

Donderdag werd bekend dat evenementen met meer dan 100 bezoekers afgeraden worden, maar dat lessen op scholen gewoon door kunnen gaan.

Duidelijk
"Het kabinet heeft in ieder geval een duidelijk standpunt ingenomen", zegt bestuursvoorzitter John Monsewije van Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVOPL). "Die duidelijkheid is belangrijk", zegt Monsewije.
Plat
"Als je de scholen sluit, komt het hele economisch leven plat te liggen. Dan moeten bijvoorbeeld mensen in de zorg thuis blijven. Dat kun je niet verantwoorden." Ook is het besmettingsgevaar onder leerlingen kleiner.
Nauw contact
Ook scholenkoepel Movare begrijpt de beslissing van het kabinet. "Wij conformeren ons aan de adviezen van het kabinet en het RIVM. Dit zijn de aangewezen instanties", schrijft de stichting in een reactie. "Wij onderhouden al sinds de carnavalsvakantie nauw contact met de GGD Zuid Limburg en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Zo hebben wij gisteren uit voorzorg een bijeenkomt van meer dan 100 leerkrachten in een hal van een school in Kerkrade uitgesteld."

Zie ook: LIVE: Bijeenkomsten boven de 100 mensen afgeblazen

Verstand
De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) pleitte er donderdag nog voor om alle scholen te sluiten in verband met het coronavirus. Maar deze oproep krijgt niet de steun van directeur Frank Feron van basisschool De Bolster in Nuth. "Wij leggen ons neer bij de beslissing van de instanties", zegt hij. "Die hebben er verstand van."

Zieke leraren
"Ik hoop dat we niet straks te maken krijgen met zieke leraren", zegt Feron. Hij verwijst daarmee naar de oproep van het kabinet om thuis te blijven als mensen keelpijn hebben, veel hoesten of koorts hebben. "Dan komen we in de problemen want we moeten het doen met de leraren die we nu hebben." Als leraren ziek thuis blijven, heeft dat volgens hem gevolgen. "Dan zullen we misschien toch kinderen naar huis moeten sturen."

Ziekteverzuim
Ook SVOPL hoopt dat het niet zover komt. "Mochten wij geconfronteerd worden met een hoog ziekteverzuim onder leraren, dan zullen we genoodzaakt zijn om maatregelen te nemen", verklaart Monsewije. In het uiterste geval moeten kinderen dan naar huis, zo laat hij weten.

Melden
De scholenkoepel zegt de situatie nauwgezet in de gaten te houden. "Zodra leerlingen of docenten klachten hebben, moeten ze zich meteen melden", stelt hij. "Dan kunnen we meteen maatregelen nemen." Het bestuur heeft in ieder geval al besloten dat alle excursies die in maart gepland waren, niet doorgaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen